Compania de transport Mareea administrată de SC Mareea Comtur SRL, a negat informaţiile apărute în presă potrivit cărora ar fi avut licenţa de trasnport expirată, informează Mediafax.
Agenţia de turism Mareea, care a organizat circuitul în care a avut loc accidentul din Muntenegru şi care a făcut, luni, obiectul unui control al Autorităţii Naţionale de Turism, arată că „se vehiculează în mod complet eronat, informaţia conform căreia licenţa de turism a companiei este expirată”.
„Facem precizarea că toate autorităţile statului care au verificat de la producerea tragicului accident din Muntenegru, întreagă activitate a Mareea au constatat că documentele companiei sunt în legalitate. (…) Singura deficienţă descoperită şi asumată de Mareea este un viciu de procedura identificat la unul din punctele de lucru, unde s-a omis reînnoirea anexei licenţei aferente„, spun reprezentanţii touroperatorului, într-un comunicat remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.
Agenţia a făcut totodată publică nota de constatare emisă marţi de Autoritatea Naţională de Turism (ANT) în urma controlului, precum şi licenţa de turism care este eliberată în urmă cu 15 ani şi reînnoită, conform legii, în anul 2011şi are numărul 1238.
ANT a declanşat două acţiuni de verificare a agenţiilor de turism implicate în incidentul petrecut în Muntenegru, respectiv la „Mareea”, administrată de SC Mareea Comtur SRL, şi la „Gregory Tour Holiday”, administrată de SC Gregory Tour Holiday SRL.
„Mai este şi problema calităţii conducătorului auto. Ancheta va scoate la iveala dacă şoferul avea numărul de ore necesare pentru a putea conduce un astfel de autocar. Trebuie să aşteptăm rezultate anchetei”, a declarat, marţi seara ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism, Maria Grapini.
La acest punct de lucru a fost încheiat un singur contract de comercializare a serviciilor turistice, cu una din persoanele implicate în incidentul din Muntenegru.
Reprezentanţii ANT au constatat ca agenţiile de turism respective aveau contracte de prestări servicii transporturi turistice cu firme specializate, valabil încheiate. Conform prevederilor din contract, printre obligaţiile prestatorului se stipula să se ,,asigure că deţine licenţa de transport valabilă, acordată de autoritatea competentă, precum şi că deţine poliţele de asigurare cerute de lege pentru ca activitatea desfăşurată în baza prezentului contract să poată fi desfăşurată în deplină legalitate”. De asemenea, verificările inspectorilor de control au evidenţiat faptul că respectivele firmele de transport aveau încheiate poliţe de asigurare facultative a autovehiculelor.
În urma controlului efectuat, au fost identificate 31 de contracte de comercializare a pachetelor turistice sau de revânzare servicii turistice pentru 43 de persoane participante la sejur. De asemenea, au fost identificate 4 agenţii de turism ce au revândut aceste pachete turistice, toate fiind autorizate conform legii.
Un număr de 18 persoane au murit după ce un autocar s-a prăbuşit duminică într-o prăpastie din Muntenegru, iar alte 29 au fost rănite, dintre care şapte se află la terapie intensivă