Agenţia Naţională a Medicamentului: România, la coada clasamentului privind raportarea reacţiilor adverse

România se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte raportarea reacţiilor adeverse la medicamente, potrivit Agenţiei Naţioanale a Medicamentului. Cu toate acesta, numărul pacienţilor români care au raportat astfel de reacţii s-a dublat anul trecut faţă de anul 2015.
Filip Stan
08 mai 2017, 15:33
Agenţia Naţională a Medicamentului: România, la coada clasamentului privind raportarea reacţiilor adverse

„Stăm destul de prost la raportarea reacţiilor adverse faţă de alte ţări europene care primesc zeci de mii de rapoartări anual. Nu suntem chiar pe ultimul loc, dar mai avem de muncă, în sensul de a implica pe toată lumea şi de a conştientiza orice reacţie.(…) Cu cât avem mai multe rapoarte obiective de reacţii adverse, cu atât se vor lua mai multe măsuri de diminuării ale riscurilor administrării de medicamente”, a declarat Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţioanale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Chiar şi în acest context, numărul pacienţilor români care au raportat reacţii adverse la medicamente s-a dublat în 2016, faţă de anul pecedent.

„Este o diferenţă mare între 2015 şi 2016, practic s-a dublat raportarea reacţiilor adverse. Rapoartele de la pacienţi au depăşit ca număr rapoartele de la farmacişti, deci, pacienţii sunt mult mai activi în activitatea de raportare. Noi utilizam aceste rapoarte, informaţiile provenite din ele, doar pentru evaluarea ştiinţifică a medicamentelor şi nu pentru a lua măsuri împotriva profesioniştilor. De multe ori primim rapoarte care au ca menire sacţionarea profesioniştilor. Noi nu ne ocupăm cu lucrurile astea şi nici nu facem demersuri în acest sens. Informaţia este confidenţială”, a explicat dr. Roxana Stroe, şefa serviciului de farmacovigilanţă a Agenţiei Naţioanale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Potrivit ANMDM, în 2016, au fost înregistraţi 26 de pacienţi care au raportat reacţii adverse, 17 farmacişti şi 394 de medici, iar totalul este de 4000 de rapoarte, diferenţa fiind dată de companii producătoare de medicamente. Cu un an înainte, în 2015, doar 11 bolnavi, 13 farmacişti şi 335 de medici au făcut astfel de raportări, însumându-se un total de 2.400 de avertizări.

„Reticenţa medicilor şi farmaciştilor vine din faptul că mai au încă un formular de completat. Poate varianta online să fie mai uşoară şi o idee bună ar fi ca asistenţii să poată raporta în locul medicului. În urma aceastor raportări, au fost retrase medicamente de pe piaţă. Dar se pot retrage doar anumite indicaţii, se pot pune restricţii de utilizare. În situaţii extreme, când se constată că riscul este mai mare decât beneficiul pentru orice grup de pacienţi, atunci se retrage sau se suspendă”, a adăugat Nicolae Fotin.

Asociaţiile de pacienţi încearcă să îi încurajeze pe bolnavi să facă raportări cu privire la reacţiile medicamentelor, astfel îmbunătăţindu-se calitatea tratamentelor.

„Trebuie să îi încurajăm pe pacienţi să facă mai multe raportări. Soluţia ar fi legată de întâlnirile frecvente cu pacienţii, informările pe această temă, ei trebuie să ştie că sunt în siguranţă şi că nu vor avea de suferit, raportarea este confidenţială, iar specialistul nu ar putea să afle despre raportul lui. Ei trebuie să aibă încredere, problema noastra este lipsa de încredere. Prospectele la medicamente au devenit foarte complexe, cu multe informaţii şi pacientul este tentat să vadă despre ce este vorba. Există şi posibilitatea ca pacientul să se sperie când citeşte aceste informaii şi atunci are nevoie şi de consultarea medicului”, a afirmat Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare.

Citeşte şi Florian Bodog: Voi discuta cu firmele care vor să retragă medicamente de pe piaţă

 

Spynews
Calendar Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă. Data la care se vor afișa primele rezultate
Bzi.ro
Andreea Marin, apariție spectaculoasă în costum de baie! Are o siluetă impecabilă, la 49 de ani
Fanatik.ro
Stațiunea din România în care prețurile sunt cât se poate de omenești. O ciorbă costă 19 lei, iar berea 7 lei. Turiștii au luat-o cu asalt și au uitat de Mamaia sau Vama Veche
Capital.ro
Ungurii se înclină în fața României. Aplauze de la vecini: Să-și amintească toți
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. Vila are o priveliște superbă, AVEM imaginile SECRETE
DailyBusiness
START înscrierilor la „Rabla Plus”! Tot ce trebuie să știi
Adevarul
De ce și-au pierdut românii încrederea în medici. „O cultură a non-comunicării și o atitudine grețoasă”
Spynews
Cât de schimbat este Philipp Plein de când Andreea Sasu l-a făcut tată. Este prima dată când face asta public cu unul dintre copii / FOTO
Spynews
Puya, show incendiar în deschiderea concertului lui 50 Cent din București. Publicul a cântat alături de el | VIDEO
Evz.ro
Alain Delon, actorul rebel care s-a împrietenit cu mafioți și a creat roluri magistrale
Ego.ro
Anunțul a foct făcut ACUM de Antenă! Ce se întâmplă cu Mirela Vaida
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Aventurile lui Nicușor în vacanța mare. IMAGINI DEMENȚIALE cu Șeful Bucureștiului: s-a băgat în colăcel și a făcut pluta cumințel
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
UPDATE Bac 2024 sesiunea de toamnă: A fost publicat baremul oficial! Care este rezolvarea corectă a subiectelor la Limba și literatura română?
Capital.ro
1.400 de lei în plus la pensie, începând din septembrie. Casa de Pensii a aprobat plățile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca a divorțat de fostul internațional Răzvan Cociș și s-a cuplat, în SUA, cu portarul care a apărat în 233 de meciuri pentru Borussia Dortmund!
stirilekanald.ro
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
substantial.ro
Activiști ecologiști blochează portul Amsterdam, împiedicând acostarea unei nave de croazieră
MediaFlux
GREEN TALKS. Interviu cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...