„Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, revine cu precizări în ceea ce priveşte apariţia, în România, a aşa-numitului . Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi. Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive (SNP). Persoanele care distribuiau, în zona Turda şi Câmpia Turzii, substanţe psihoactive deja existente pe piaţa din România, au fost arestate de autorităţile competente”, transmite joi ANA.
Instituţia spune că este în legătură cu Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), fiind parte a sistemului european de avertizare rapidă (EWS), care are rolul de a colecta, analiza şi de a schimba rapid informaţii privind drogurile sintetice noi, imediat ce acestea apar pe scena europeană a drogurilor. În plus, arată ANA, sunt realizate frecvent campanii de ingormare şi proiecte pentru revenriea consumului de droguri, inclusiv în Turda.
Agenţia recomandă tinerilor să aibă grijă cum îşi aleg prietenii, să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei, să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului şi să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi „ceva”.
De asemenea, părinţilor le recomandă să îşi asculte copiii, să aibă o legătură emoţională puternică cu ei, să le acorde timp şi atenţie, dar şi să stabilească reguli clare de comportament.
Precizările ANA vin după ce marţi Avocatul Poporului s-a sesizat în urma unor imagini apărute în presă, imagini din oraşul Câmpia Turzii, cu tineri care par a fi sub influenţa drogurilor şi care zac prăbuşiţi pe trotuare şi prin parcurile localităţii, tineri despre care presa a relatat că au ajuns, în cele din urmă, în stare gravă, la spital. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au declanşat o anchetă cu privire la această situaţie. Din primele rezultate, se pare că a rezultat că tinerii ar fi consumat un drog nou introdus pe piaţa consumatorilor de droguri din România, extrem de periculos, denumit sugestiv „Zombie”.
Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor.
Citeşte şi Noul drog periculos a ajuns şi în şcoli. Zeci de elevi sunt în pericol