Agenţia Naţională de Transplant: Numărul donatorilor a scăzut la aproape un sfert în 2017

Transplantul în România trece prin cea mai grea perioadă începând din vara lui 2016, în condiţiile în care numărul donatorilor a scăzut în acest an la aproape un sfert, trei centre au anunţat retragerea din programul naţional, iar echipele medicale sunt mai rezervate în identificarea morţii cerebrale, au anunţat, vineri, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT).
Romania TV
12 mai 2017, 16:10
Agenţia Naţională de Transplant: Numărul donatorilor a scăzut la aproape un sfert în 2017

„Nu este cea mai bună perioadă pentru că numărul de donatori şi de transplanturi a început să scadă. Din vara anului trecut, numărul de donatori a scăzut la aproape un sfert. Astfel, în acest an au existat 20 de donatori. Anul trecut, în luna iunie, aveam 85 de donatori, iar până la sfârşitul anului au fost 124. Din păcate, şi trei spitale, respectiv cele din Tulcea, Ploieşti şi Piteşti, vor să îşi închidă programul de transplant şi nu înţeleg de ce, ne-au informat în scris deja. Echipele medicale nu se mai implică în identificarea morţii cerebrale”, a spus coordonatorul programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, la conferinţa „Transplantul şi activitatea fizică”.

Preşedintele ANT, profesorul Radu Deac, a susţinut că una dintre cauzele care au dus la scăderea activităţii de transplant a fost şi apariţia în presă, în 2016, a unor „informaţii subiective”.

„Au existat anul trecut informaţii negative despre transplant, iar dacă în presă apar astfel de informaţii scade încrederea familiilor, a lumii medicale. Dar, precizez că aceste cauze sunt subiective, acuzaţiile aduse programului de transplant au determinat scăderea numărului de donatori”, a mai spus profesorul Deac.

Potrivit medicilor, în acest interval a crescut şi refuzul familiilor unor persoane aflate în moarte cerebrală de a-şi da acceptul pentru prelevarea de organe, transmite News.ro.

„Din nefericire, a crescut şi refuzul famiilor pentru prelevarea de organe de la rude în moarte cerebrală, dar nu foarte mult. De fapt, a scăzut şi numărul transplanturilor de la donatori în viaţă”, a continuat Zota.

Legat de programul de transplant pulmonar, doctorul Zota a susţinut că mai sunt de rezolvat câteva probleme „de ordin logistic”, iar cea mai grea problemă ţine tot de donatori.

„Programul de transplnat de plămân va demara, mai sunt câteva probleme minore de ordin logistic, dar cea mai grea problemă este legată în primul rând de prezenţa donatorilor. Cam 16 la sută dintre donatori sunt eligibili şi pentru transplantul pulmonar”, a adăugat Zota, precizând că sunt trimise organe în afara ţării numai dacă nu există receptori în România.

Coordonatorul programului de transplant din România a vorbit şi despre activitatea centrului de transplant pulmonar acreditat în urmă cu un an la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi. „Putem vorbi şi despre partea pozitivă a transplantului din acest ultim an, care a fost unul mai greu. Echipa profesorului Irinel Popescu a coordonat extinderea programului de transplant la Iaşi şi la Chişinău”, a afirmat Zota.

Profesorul Irinel Popescu a spus că deschiderea unui centru pentru transplant de ficat la Iaşi a fost intens susţinută de autorităţile locale şi de conducerea spitalului: „La Iaşi proiectul a fost susţinut foarte bine şi de autorităţile locale, dar şi de spital şi, bineînţeles, de echipa medicală. O echipă chirugicală foarte bună, cu experienţă, care după câteva operaţii face singură operaţiile, o echipă foarte bună la terapie intensivă şi suport local foarte bun”, a spus Irinel Popescu.

El a expicat că regula în transplant este că atunci când există un donator local organele rămân acolo unde este donatorul: „În general, organele prelevate rămân acolo unde este donatorul. Dacă centrul local nu are primitor compatibil, atunci sunt trimise spre centrele cele mai apropiate sau spre capitală. Dacă este refuzat local, atunci se trimite în ţară. Primul criteriu de alocare este cel local”.

Medicul Cristian Lupaşcu, şeful echipei de transplant hepatic din Iaşi, a spus că de la acreditarea centrului, în 11 mai 2016, au fost realizate trei transplanturi.

„Primul transplant a fost în 10 iunie 2016, iar ultimul acum trei săptămâni. Indiferent de nivelul tehnic, trebuie să pleci cu o şcoală bine formată, iar profesorul Irinel Popescu a fost cel care ne-a ajutat şi ne-a susţinut foarte mult”, a spus Lupaşcu.

El susţine că, chiar dacă există o scădere drastică a numărului de donatori, este horărât să continue activitatea de transplant. „Suntem hotărâţi să mergem pe acest drum. Alaltăieri, ficatul prelevat a fost alocat unui pacient de la Bucureşti, în stare gravă. Mi se pare un gest firesc”, a adăugat Lupaşcu, precizând că este încurajat în demersul lui de pacienţi.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
O familie din Iași și-a pierdut viața într-un accident tragic pe DN2
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)