Ţările membre ale ESA au ajuns marţi la ‘un acord istoric’ vizând contruirea unei noi rachete, Ariane 6,.
Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumătate din această sumă este destinată rachetei Ariane 6 şi cuprinde şi construcţia unui cosmodrom la Kourou, în Guyana franceză, informează AFP. Scopul acestui ambiţios proiect este acela de a face faţă concurenţei crescute din domeniul lansatoarelor de rachete.
‘Este un succes, aş îndrăzni chiar să spun că este un mare succes’, a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA.
Acordul a fost obţinut după mai multe luni de negocieri în cadrul ESA, în special între Franţa şi Germania, care vor fi principalii contributori la realizarea proiectului. Franţa s-a angajat să asigure 52 %, iar Germania 22 % din costurile necesare pentru Ariane 6, care va înlocui în 2020 actuala rachetă Ariane 5. Intrată în uz în 1996, aceasta a realizat cu succes până în prezent 62 de misiuni.
Ariane 5 a reuşit să acapareze 50 % din piaţă în sectorul lansărilor de sateliţi, dar supremaţia ei este ameninţată de racheta Falcon de la firma americană SpaceX.
Racheta Ariane 6 va fi construită pe bază de module în două variante: una mai uşoară, cu două propulsoare, şi o alta mai grea, cu patru propulsoare. Noua rachetă va fi adaptată cerinţelor instituţionale (sateliţi ştiinţifici, sonde spaţiale etc), precum şi zborurilor comerciale (sateliţi de telecomunicaţii, televiziune ş.a.m.d.).
ESA este o organizaţie internaţională cu sediul la Paris, formată din 20 de ţări membre – Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania şi Suedia. Estonia, Letonia, Slovenia şi Ungaria au statut de ‘state europene cooperante’.