Agenţia Spaţială Română: Asteroidul va intersecta orbita Terrei, fără risc de ciocnire

Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat că nu există nicio legătură între ploaia de meteoriţi de deasupra regiunii Urali şi asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra, precizând că nu există un pericol de ciocnire cu Pământul.
Romania TV
15 feb. 2013, 09:45
Agenţia Spaţială Română: Asteroidul va intersecta orbita Terrei, fără risc de ciocnire

O ploaie de meteoriţi cauzată de distrugerea unui meteorit deasupra regiunii Urali, însoţită de explozii violente, a spart vineri dimineaţă ferestrele unor imobile în mai multe localităţi, a provocat panică şi a rănit peste 250 de persoane, scriu agenţiile ruse citând autorităţile şi martori.

Pe de altă parte, un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atenţie de NASA, va trece vineri seară la mică distanţă de Terra.

Contactat de Mediafax, Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a spus că nu vede „nicio legătură” între ploaia de meteoriţi de deasupra regiunii Urali şi asteroidul care va trece vineri seară pe lângă Terra. Totodată, Piso consideră că, în cazul asteroidului, nu există riscul de producere a unei coliziuni.

Este exclus să se petreacă acelaşi fenomen cu asteroidul. Cuplajul gravitaţional este nul. Aici a fost un bolid, adică un meterorit care ia foc în atmosferă. Astfel de fenomene sunt relativ curente. Acum s-a întâmplat să fie într-o zonă ceva mai populată. Radarele de supraveghere ale celor două mari armate identifică obiecte foarte mici de obicei de la distanţă de aproximativ o mie de kilometri. Sigur acesta a fost un obiectiv observat”, a spus Marius-Ioan Piso.

El a subliniat că nu are nicio legătură cuplajul cu asteroidul. „Este pur şi simplu o coincidenţă între cele două fenomene. S-ar fi văzut dacă asteroidul ar fi avut nişte companioni”, a mai spus Piso.

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Agenţiei Spaţiale Române, asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pământului vineri seară, „fără a prezenta un pericol de ciocnire cu Pământul, potrivit calculelor orbitei acestuia”.

Descoperit în februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 va trece cel mai aproape de planeta noastră la o distanţă de 27.600 de kilometri – o zecime din distanţa dintre Terra şi Lună -, vineri, la ora 19.25 GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de lângă insula indoneziană Sumatra, cu o viteză de 7,8 kilometri pe secundă, potrivit NASA, citată de AFP.

ROSA informează că asteroidul va putea fi observat chiar şi cu un binoclu. „Prin eforturile Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), România participă la programe europene şi internaţionale de apărare planetară, în timp ce comunitatea ştiinţifică română este implicată în descoperirea şi studiul asteroizilor”, se spune în comunicat.

Vineri, la 21.24.42 (ora României), distanţa minimă dintre Pământ şi asteroid va fi de 27.700 km, o altitudine inferioară sateliţilor geostaţionari, care orbitează în general la 36.000 km altitudine. Această apropiere este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni. Ea va permite observarea obiectului de oricine deţine un simplu binoclu. Mişcarea aparentă a asteroidului pe sfera cerească va fi similară cu cea a sateliţilor artificiali ai Pământului. Asteroidul se va deplasa de la orizontul estic spre regiunea Stelei Polare. Viteza asteroidului în raport cu Pământul va fi de 7,8 kilometri/secundă, precizează ROSA.

„Observaţiile profesioniştilor vor permite determinarea mai precisă a orbitei, estimarea diametrului său cu mai multă acurateţe, determinarea compoziţiei, a densităţii şi a structurii lui interne. Următoare apropiere de Pământ este estimată a se petrece la data de 15 februarie 2046, la o distanţă de peste 1.500.000 de km”, se mai spune în comunicat.

Postul de televiziune al NASA prevede o transmisie în direct, comentată de specialişti, timp de o jumătate de oră începând cu ora 19.00 GMT, pe măsură ce asteroidul se apropie de punctul în care se va afla cel mai aproape de Terra, la ora 19.25 GMT. NASA va realiza totodată o animaţie în timp real a deplasării şi poziţionării asteroidului în raport cu Terra, însoţită de imagini în timp real sau aproape real, provenind de la observatoarele astronomice din Australia şi din Europa, dacă vremea o va permite.

Dacă acest asteroid, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri, s-ar prăbuşi pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska, afirmă Tim Spahr, cercetător la Minor Planet Center din cadrul Universităţii Harvard.

Acest astronom estimează că şocul ar echivala cu o bombă de 2,4 megatone, suficient de puternică pentru a devasta o suprafaţă întinsă, dar care nu ar fi catastrofică la nivel mondial.

Potrivit anumitor estimări, unda de şoc din regiunea Tunguska a fost de câteva sute de ori mai mare decât aceea provocată de bomba de la Hiroshima, distrugând întreaga pădure pe o rază de 20 de kilometri.

Prin comparaţie, meteoritul considerat responsabil cu extincţia dinozaurilor în urmă cu 66 de milioane de ani avea un diametru de 10 kilometri, a precizat Tim Spahr.

NASA afirmă că a descoperit deja 95% dintre cei mai mari asteroizi – cu diametre de peste 1 kilometru – care se află în apropiere de Terra.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea 3 luni perfecte. Cele mai bune vești pentru ele, le lovește un mare noroc
Capital.ro
Anunț pentru toți românii care au buletin. Este obligatoriu cu minim 15 zile înainte de expirare
Playtech.ro
Oraşul din România care nu se mai opreşte din dezvoltare. A luat un avânt serios în....
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Moscova înoată în fecale. Locuitorii cer disperați ajutorul șefului de la Kremlin: „Dragă Vladimir Vladimirovici, toate speranțele noastre sunt în tine!”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Mari modificări în Educație. Lista completă a schimbărilor
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Până când au fost amânate remedierile serverelor ghiseul.ro și SEAP. Ce pot face oamenii ca să-și plătească taxele și amenzile
Cancan.ro
'O terorizează! E bolnav de gelozie!' CRBL a disperat-o pe biata Olga. Relația lor are zilele numărate
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Profeția neagră a lui Băsescu. România, sfâșiată de puterile lumii: Va fi un dezastru
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Seism de magnitudine 4,2 în județul Buzău, zona seismică Vrancea
MediaFlux
SE DAU 2450 de lei ÎN PLUS la PENSIE! Cine sunt norocoșii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?