„Ratingul României este susţinut în continuare de nivelul moderat al datoriei private externe şi de cel al datoriei publice, şi de perspectivele bune de creştere economică. În opinia noastră, eficienţa instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce limitează ratingul. În timp ce România continuă să beneficieze de poziţii solide ale stocului fiscal şi extern, credem că creşterea notabilă a deficitului fiscal şi a deficitelor externe peste timp vor consuma din aceste buffere şi vor face economia României tot mai vulnerabilă la răcirea secvenţei economice”, notează agenţia americană, conform profit.ro.
„România a solicitat un apel la decizia S&P Global Ratings privind perspectivele. S&P Global Ratings a stabilit că sunt îndeplinite condiţiile pentru formularea unui astfel de apel în conformitate cu politicile şi procedurile sale. În consecinţă, vom devia de la calendarul nostru din 2019 pentru regiunea EMEA pentru rezolvarea apelului. Vrem să rezolvăm în două săptămâni”, adaugă agenţia.
În precedenta evaluare din august 2018, S&P critica, printre altele, orientarea politicii fiscale pe consumul pe termen scurt, prin politica de creştere a salariilor bugetarilor şi pensiilor, cu neglijarea investiţiilor în infrastructură şi a reformelor în educaţie.
Totodată, agenția considera că schimbarea de către PSD a trei guverne într-un timp scurt a dus la o lipsă de transparență privind agenda guvernamentală. Puterea politică a venit nu doar cu modificările dese ale codului fiscal, care au adus incertitudine în sectorul privat, ci și cu inițiative „controversate” în sectorul judiciar, care pot pune în pericol lupta cu corupția și independența instituțiilor, slăbind domnia legii, mai remarca S&P. Între timp, la finele anului trecut, Guvernul PSD/ALDE a adoptat OUG 114, prin care a introdus taxe în mai multe sectoare ale economiei, inclusiv o taxă pe activele băncilor, precum și taxe calculate la cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom. Ordonanța introduce și cerințe foarte ridicate de capital pentru firmele care administrează fondurile de pensii private obligatorii, ceea ce a determinat unii analiști să creadă că se urmărește desființarea Pilonului 2. Prevederile OUG 114 au fost puternic contestate de mediul de afaceri.
Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.