O investigaţie realizată de agenţia Associated Press a examinat 36.210 de mesaje transmise prin Twitter în intervalul 31 august 2015 – 10 noiembrie 2016. Mesajele au fost postate prin 382 de conturi de Twitter înregistrate în Rusia.
Conform analizei, presupuşi agenţi ruşi au blocat anumite mesaje care ar fi afectat imaginea candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump. În schimb, au fost distribuite mai intens informaţii negative despre candidatul democrat, Hillary Clinton.
În cursul audierilor în Congresul SUA, reprezentanţii platformei de microblogging Twitter au oferit date de identificare a 2.752 de conturi online despre care se presupune că ar fi fost create de Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency, IRA), un organism care ar fi afiliat Kremlinului.
Membri ai echipelor de conducere ale companiilor online Facebook, Twitter şi Google au fost audiaţi în Senatul Statelor Unite pe tema măsurilor de siguranţă adoptate după ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială.
Membri ai Senatului SUA lucrează la un proiect de lege care vizează introducerea unor reglementări speciale privind activităţile platformelor online Facebook, Google şi Twitter, pe fondul suspiciunilor referitoare la ingerinţele Rusiei, informează site-ul Axios.com. Proiectul „Legii reclamelor corecte” a apărut după ce s-a aflat că o structură rusă care se numeşte Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency, IRA), care ar avea legături cu Kremlinul, a cumpărat spaţiu publicitar pe platforme de socializare online pentru a influenţa opiniile înaintea scrutinului prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016.
Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.