Agenţiile de evaluare financiară Standard & Poor’s şi Moody’ s au anunţat reconfirmarea ratingului României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda naţională şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă.
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda naţională la BBB minus/A-3, potrivit unui comunicat publicat de agenţie.
În urma reconfirmării, perspectiva ratingului este stabilă.
Potrivit agenţiei de rating, riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate sunt atenuate de perspectivele implementării programului de reformă ancorat în Planul de Redresare şi Rezilienţă recent aprobat, precum şi de perspectivele unei creşteri economice puternice.
În luna aprilie a acestui an S&P a îmbunătăţit de la negativ la stabil perspectiva de rating a României.
Minsterul Finanţelor anunţă că şi agenţia de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută şi a îmbunătăţit perspectiva din negativă în stabilă.
Dan Vîlceanu susţine că reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noştri externi în capacitatea Guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR,
„Anunţurile celor două agenţii de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea ţintelor asumate şi în implementarea măsurilor de reformă şi investiţii la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare şi Rezilienţă. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noştri externi în capacitatea Guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Finanţelor, într-un comunicat transmis vineri noapte AGERPRES.
Ministerul Finanțelor subliniază că perspectiva stabilă reflectă aşteptările agenţiei de îmbunătăţire a poziţiei fiscale a României în următorii ani, România beneficiază de un rating favorabil investiţiilor din partea agenţiilor internaţionale de evaluare financiară.