Cioloș, în vârstă de 46 de ani, care a fost ales de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru rolul de consilier special pentru securitate alimentară, își va asigura cu ușurință sprijinul parlamentului, susțin analiști citați de Reuters.
Ponta și-a prezentat pe neașteptate demisia la 4 noiembrie, după ce zeci de mii de oameni, majoritatea tineri, au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva imoralității și corupției de la nivel înalt după incendiul dintr-un club din București de la 30 octombrie, soldat cu 48 de morți.
Cel mai mare partid din România, Partidul Social Democrat (PSD), a fost singurul care a făcut o nominalizare, deși propunerea pe care a făcut-o — viceguvernatorul Băncii Centrale Liviu Voinea — sugerează o ruptură în coaliția din care fac parte, comentează Reuters.Opoziția liberală de centru, fostă aliată la guvernare a lui Ponta, și formațiunile minorităților etnice, printre care și UDMR, au afirmat că vor susține orice propunere a lui Iohannis.
Conform constituției, Dacian Cioloș are zece zile pentru a întocmi un program, pentru a veni cu o echipă de miniștri și a cere votul parlamentului. ‘El (Cioloș — n.r.) va încerca probabil să selecteze candidați independenți pentru a conduce portofolii individuale. Guvernul său nu va face schimbări semnificative în politicile actuale. Va fi un guvern al menținerii statu quo-ului’, a declarat Otilia Dhand, analistă în cadrul Teneo Intelligence, un grup de consultanță din New York privind riscurile politice.
Comentatorul politic Mircea Marian a declarat pentru Reuters că un cabinet de tehnocrați cu mandat până la finalul lui 2016 va obține cu ușurință votul parlamentului. Alegerile parlamentare din România urmează să aibă loc în decembrie 2016.
France Presse notează că Dacian Cioloș a fost comisar european pentru agricultură între 2010 și 2014 și că în perioada 2007-2008 a fost ministru al agriculturii fără apartenență politică, într-un guvern de centru-dreapta.
Într-o țară în care sunt rari miniștrii care n-au fost implicați — sau suspectați că ar fi — în afaceri de corupție, Dacian Cioloș se bucură de o reputație de probitate fără pată, potrivit AFP.
La rândul ei, agenția spaniolă de știri EFE relatează despre desemnarea lui Cioloș ca premier într-o știre cu titlul ‘Dacian Cioloș, un tehnocrat cu imagine impecabilă pentru a conduce România’.
Citeşte şi Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier
Portalul de afaceri europene EurActiv a relatat încă din 5 noiembrie că Dacian Cioloș va fi noul prim-ministru al României, citând surse ‘credibile’.
Conform acestui portal, Cioloș ar urma să conducă un așa-numit ‘guvern de salvare națională’, întrucât situația în România pare a fi foarte îngrijorătoare, menționând de asemenea că această numire ar fi o idee bună în condițiile în care fostul comisar european este apreciat la Bruxelles și în plus este una dintre puținele figuri publice din România nesuspectate de corupție.
EurActiv mai nota și că în timpul mandatului său de comisar european s-a considerat că Cioloș a fost influențat de Franța, mulți numindu-l ‘al doilea comisar francez’, fapt ce nu l-a afectat pe plan politic intern în România, țară ce are o puternică simpatie față de Franța.