Ziua Națională a Chinei, sărbătorită la 1 octombrie, care dă startul vacanței naționale numite ”Săptămâna de Aur”, i-a urmat anul acesta Festivalul de toamnă, care are dată variabilă. Guvernul de la Beijing a hotărât prelungirea vacanței de la 7 la 8 zile, iar chinezii au profitat de zilele libere pentru a călători. În plină pandemie de coronavirus, peste 637 de milioane de chinezi au părăsit localitățile în care trăiesc sau muncesc pentru a vizita Zidul Chinezesc și alte atracții turistice.
Iar imaginile surprinse în locurile care au primit mulțimile de turiști contrastează puternic cu orașele europene lovite de al doilea val de COVID – străzi tot mai goale, restaurante închise, trecători rarefiați, temători și cu măști pe chip. În China a fost aglomerație în Gara de Est Hangzhou încă de pe 30 septembrie, cu o zi înainte de începerea „Săptămânii de Aur”. Biletele pentru trenul de mare viteză s-au epuizat în câteva ore de la punerea în vânzare, potrivit presei de stat din China.
China construieşte oraşul inteligent anti-COVID. „Pandemia a accelerat viitorul” VIDEO
China a anunţat vineri că a aderat la mecanismul internaţional pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID 19 către ţările în curs de dezvoltare, o iniţiativă lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează France Presse.
Gigantul asiatic, unde noul coronavirus a apărut pentru prima dată la sfârşitul anului trecut, se află în fruntea cercetării asupra vaccinurilor, cu 11 proiecte în fază de teste clinice, din aproximativ 60 în curs de desfăşurare în întreaga lume.
Preşedintele Xi Jinping a promis în mai că orice vaccin produs în ţara sa va fi „un bun public global”.
Între timp, Ministerul Afacerilor Externe chinez a anunţat într-un comunicat că ţara a aderat la dispozitivul ONU pentru acces mondial la vaccinul împotriva COVID-19, numit Covax (Covid-19 Vaccine Global Access).
Această iniţiativă, care îşi propune să garanteze accesul la vaccinuri în 92 de ţări sărace, a fost încredinţată de către OMS Gavi, Alianţa pentru vaccinuri înfiinţată în 2000.
Beijingul nu a precizat cât de mult intenţionează să contribuie la fondul Covax, care se aşteaptă la contribuţii iniţiale de 2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.
Pe website-ul său, Gavi a precizat joi că a primit o promisiune de 130 milioane de dolari din partea Japoniei, ridicând totalul la 1,8 miliarde din partea a aproximativ 20 de ţări.
Nici Statele Unite şi nici Franţa nu figurează pe listă, notează AFP.
Beijingul a fost criticat pentru răspunsul său iniţial la epidemie. Cu toate acestea, regimul comunist a reuşit în ultimele luni să ajungă aproape la eradicarea virusului, cu un bilanţ oficial care s-a oprit în mai la 4.634 de morţi, în timp ce pandemia a ucis peste un milion de persoane pe tot globul.