Agresivitatea la copii, în creştere. Psiholog: Ţipăm la ei, plângem şi trăim drame. Uităm să-i întrebăm ce nevoi au

Neintelegerile dintre generatii par sa se amplifice, iar tot mai multi parinti ajung in cabinetele medicale si psihologice pentru ca nu mai reusesc sa gaseasca solutii pentru a gestiona conflictele aparute in relatia parinte-copil. Chiar daca au incercat toate variantele – de la vorba buna, la cearta, la pedeapsa etc. Majoritatea copiilor arata ca sunt din ce in ce in ce mai absenti psihic in viata de familie, in timpul orelor de la scoala, notele sunt tot mai slabe, mint mai des si devin tot mai agresivi.
Roxana Gagiu
19 apr. 2016, 17:13
Agresivitatea la copii, în creştere. Psiholog: Ţipăm la ei, plângem şi trăim drame. Uităm să-i întrebăm ce nevoi au

Rata agresivitatii la copiii din generatia actuala este in crestere si acest fenomen s-a raspandit pana la prescolari, iar parintii continua sa afirme ca acestia au probleme de comportament.

„In realitate situatia nu este chiar asa. Copiii nu au dezvoltat un comportament atipic fara sa existe un factor perturbator care sa-i destabilizeze. Uitam de fiecare data ca orice copil care este bolnav fizic sau manifesta comportamente iesite din normalitate (mai ales pana la varsta de 12 ani), precum: agresivitatea, lipsa de atentie, concentrare deficitara, izolarea, lipsa de raspundere etc. – in realitate el somatizeaza conflictele din cuplu, din familie. Copilul care este tampon intre parinti, va deveni agresiv sau va face diverse boli inflamatorii. El transmite, la nivel inconstient, ca are nevoie de atentia parintilor. Iar daca nu primeste atentia care il hraneste si-i aduce siguranta, va apela la tot felul de comportamente, pana o va obtine”, declara psihoterapeutul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

In acelasi timp, afirma specialistul, un copil invata prin imitare, repetare si memorare comportamentele modelelor parentale, nu cuvintele spuse de ei.

„Copiii sunt oglinda noastra, ei scot la suprafata tot ce am pus in mintea si in sufletul lor. Daca in noi exista, stima de sine scazuta, teama de nesiguranta si muncim 22 de ore pe zi pentru un viitor mai bun al copilului nostru, vom sadi in el nesiguranta. Nu banii adusi in casa, nu lucrurile materiale ii vor da siguranta, nu reprosurile ca i-am luat o casa sau o masina il vor face sa aiba incredere in el. Revolta sau bolile lui atrag atentia asupra timpului de calitate pe care l-am luat din viata lui, absenta noastra fizica si psihica”, afirma psihologul Verdi.

Psiholog: „Pretentiile parintilor fata de copiii lor sunt exagerate si scot in evidenta frustrarile nereusitelor din tinerete”

In opinia psihoterapeutului, exista o cerinta-moda la toti parintii, si anume copilul lor trebuie sa faca sport, dans, sa invete germana, engleza, sa picteze, sa cante, sa fie cel mai bun la scoala. In acelasi timp, copilul trebuie sa faca performanta, iar toate acestea de la varsta prescolara.

„Pretentiile parintilor sunt, de cele mai multe ori, exagerate si scot in evidenta frustrarile nereusitelor lor. In 24 de ore, copilul trebuie sa mearga la toate meditatiile, la toate cursurile, la toate competitiile, la scoala, sa aiba si o stare buna. Trebuie sa obtina primul loc sau nota pentru care parintele investeste in el. Acest „trebuie” este atat de adanc in mintea noastra, incat devine conditie pentru a ne accepta proprii urmasi. Nu luam in calcul ce isi doreste copilul, ce poate copilul, ce abilitati are copilul, asa cum nu luam in calcul ca el manifesta doar ce am nascut, educat si crescut. Este adus pe lume de noi, este crescut de noi, nu poate oglindi decat ce suntem noi, parintii”, considera psihologul.

In cazul nereusitelor, apar etichetele si jignirile, iar toate acestea creeaza presiuni si mai mari pe umerii copilului. Daca acesta nu se imbolnaveste, incepe sa devina agresiv si neatent in lumea reala, pentru ca este foarte obosit psihic.

„Oboseala apare pe fondul goanei dupa rezultate imediate, fara sa tinem cont ca ei sunt doar copii si au nevoile varstei, au resursele varstei, nu ii aducem pe lume pentru a-i creste perfecti, roboti. Comportamentul nostru rigid induce stari de vina, rusine, neputinta care se transforma in fuga din real, in agresivitate. La presiunea parintilor se adauga presiunea sociala, pe care cei mici o resimt. Toate aceste presiuni obosesc psihic copiii nostri, candidati la anxietate de performanta, la depresii, la esec”, spune psihoterapeutul.

Psihologul Maria Verdi mentioneaza ca tot ceea ce lipseste copiilor nostri este siguranta, protectia afectiva, acceptarea, timpul de calitate oferit de parinti.

„Suntem atat de preocupati sa le aducem tot ce este mai bun in planul material, incat uitam calea catre sufletul lor, uitam sa ne conectam cu ei, uitam sa-i intrebam ce nevoi au, ce simt ei, nu vedem ce se intampla in lumea lor, tipam la ei, plangem si traim drame pentru ca nu au reusitele pe care noi le-am dorit, ne imbolnavim si apoi ii acuzam ca suntem bolnavi din cauza lor.

Vedem in ei esecul nostru, acuzandu-i pe ei, acuzam partenerul cu care l-am conceput si crescut, ne acuzam indirect pe noi pentru cum i-am educat. si uitam cu desavarsire ce minunat este sa fii parinte si cat de mult ne-am dorit un copil. Uitam ca atunci cand l-am adus pe lume, ne-am bucurat si l-am acceptat asa cum este el, perfect in imperfectiunea sa si cu toate nevoile sale, dornici de a-i oferi protectie, siguranta, sustinere si iubire neconditionata. Uitam ca suntem parintii lor, uitam ca sunt in aceasta lume sa traiasca visele lor, nu pentru a vindeca neimplinirile noastre. si mai uitam ca, atunci cand nu vom mai fi in viata lor, nu vor conta mostenirile lasate, ci toate momentele traite impreuna si cum i-am crescut sa traiasca aceasta minunata viata-cadou”, conchide psihoterapeutul Maria Verdi.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH