Agricultorii afectaţi de secetă scapă de 50% din datorii. Guvernul Ciolacu acordă şi un ajutor de 1,8 miliarde de lei

Guvernul Ciolacu adaugă încă 1,8 miliarde de lei la ajutorul pentru fermierii afectați de secetă. Sume-record plătite agricultorilor în acest an.
Filip Stan
27 sept. 2024, 14:52
Agricultorii afectaţi de secetă scapă de 50% din datorii. Guvernul Ciolacu acordă şi un ajutor de 1,8 miliarde de lei
Despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă. Care sunt sumele, anunţul ministrului agriculturii, Florin Barbu

Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Agriculturii, acordă fermierilor afectați de secetă un nou sprijin. Agricultorii care au are cultura afectată de secetă în proporţie de cel puțin 50% scapă de datorii până la 1 august 2025, iar în plus Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda și un ajutor de stat de 1,8 mld. lei în total, pentru credite. Facilitățile, acordate prin modificarea a două ordonanțe de urgență.

Guvernul Ciolacu, sprijin pentru fermierii afectați de secetă

În contextul anului agricol 2023-2024, marcat de o secetă severă, MADR a convocat la 26 septembrie o reuniune cu producătorii agricoli, furnizorii de inputuri și bancherii. Scopul întâlnirii a fost identificarea unor mecanisme financiare și operaționale pentru a susține fermierii afectați, și în special pe cei cu culturi de porumb și de floarea-soarelui. Producția de porumb pentru anul în curs este estimată la doar 7 mil. tone, iar fermierii resimt presiuni și mai mari decât în anii precedenți  – din ultimii 5 ani agricoli, 4 au fost secetoşi şi s-au acumulat datorii.

Soluțiile propuse includ amânarea plății datoriilor până la 1 august 2025 pentru fermierii care au avut pierderi de peste 50%, iar în plus, fermierii vor primi sprijin sub formă de credite în valoare totală de 1,8 mld. lei, garantate de stat. Această măsură se aplică și pentru creditele contractate prin instituții financiare nebancare (IFN).

Se suspendă de drept la cerere, rambursarea datoriilor curente şi restante, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituţii de credit sau cu instituţii financiare nebancare, utilizate pentru culturile agricole vegetale, cu scadenţa în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025„, s-a anunțat la MADR după şedinţa de lucru în care s-au modificat două ordonanţe de urgenţă, respectiv OUG nr. 4/2024 şi OUG nr. 7/2024.

Condiții de eligibilitate și alte facilități

Pentru a beneficia de amânarea plății datoriilor, fermierii trebuie să prezinte documentație care să ateste pierderile înregistrate din cauza secetei. De asemenea, trebuie să îndeplinească anumite criterii legate de ratele dobânzilor. Creditele suspendate nu vor genera dobânzi suplimentare sau penalități până la 31 decembrie 2024, atâta timp cât debitorii își achită obligațiile curente.

Ajutorul de stat sub formă de grant poate fi accesat și de fermierii cu credite restante. Bugetul alocat este de maximum 1,8 mld. lei, iar creditul poate fi utilizat pentru rambursarea datoriilor către furnizori sau pentru finanțarea capitalului de lucru. Această măsură este menită să asigure continuitatea producției agricole în ciuda dificultăților provocate de secetă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat, pe termen scurt,  când vor demara plățile pentru despăgubirile care se vor acorda la secetă. Șeful de la Agricultură a afirmat că suma care se va achita a rămas cea anunțată anterior, de 200 euro/hectar.

Florin Barbu a anunțat  joi – 26 septembrie, că fermierii vor primi banii pentru despăgubiri până pe 15 octombrie. De asemenea, ministrul a confirmat că plata avansului pentru subvenții va putea începe pe 16 octombrie.

Ministrul Agriculturii a anunțat astăzi că până pe 15 octombrie fermierii vor primi despăgubirile la secetă.

”A fost o secetă severă în această vară și până pe 15 octombrie fermierii vor primi despăgubirile la secetă, cele 200 de euro pe hectar afectat de secetă. Pe 16 octombrie începem avansul plăților, avem 70% am reușit să luăm de la Comisia Europeană, astfel încât fermierii să nu aibă probleme pentru a începe noul an agricol. Așa cum am aniticipat acum patru luni sunt peste două milioane de hectare calamitate, sumele au fost deja la rectfificare transpuse în bugetul Ministerului Agriculturii și vorbim de o sumă de două miliarde de lei, aproape 400 de milioane de euro. Și noi am notificat deja la Comisie să dăm acesta despăgubiri”, a spus Florin Barbu.

Florin Barbu a ținut să precizeze că ministerul compensează și acciza la motorină dar a amintit și de alte plăți.

„Bani au fost foarte mulți dați către fermieri anul acesta, e prima oară când Guvernul a alocat peste 2% din PIB agriculturii. Pe anumite culturi, cele de toamnă, subvențiile au fost destul de consistente. Noi venim în sprijinul fermierilor și cu credite. Agricultura beneficiază de cel mai important credit, care nu a fost niciodată în România în ultimii 30 de ani, cu o dobândă fixă de 1,95, garantat 100% de stat și ROBOR-ul e achitat de Guvern, prin Ministerul Agriculturii”, a mai declarat ministrul Florin Barbu.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Stația de metrou în care s-a dezvoltat un adevărat ecosistem. A fost descoperită aici chiar și o viețuitoare foarte rară
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
Playtech.ro
Ce a ajuns să facă Iohannis de când nu mai e preşedinte? Românii nu au putut crede. Şi ţinuta i-a uimit datorită...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Cronologia unei catastrofe care a lovit grav România. Efectele letale se resimt și acum
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un Mega Image din Plaza România. Șefului ANPC nu i-a venit să creadă: „Fetelor!”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare și iubită actriță. A fost de o frumusețe rară. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Cadoul din România primit de Papa Francisc, pus în sicriul lui. Detaliul neștiut până acum
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte