„Acesta (Pilonul II, n.r.) va contribui, alături de Pilonul I, la îmbunătăţirea calităţii vieţii viitorilor pensionari. Companiile pe care le reprezentăm şi care angajează câteva sute de mii de persoane consideră că sistemul de pensii actual, construit pe cei trei piloni de economisire, este unul care va putea să susţină responsabilitatea asigurării unui venit la sfârşitul carierei angajaţilor. Pilonul II de pensii din România a generat rezultate foarte bune de la înfiinţare până în prezent, în condiţii de costuri reduse şi de maximă siguranţă pentru participanţi, românilor care economisesc prin Pilonul II fiindu-le garantată valoarea contribuţiilor nete virate pe parcursul perioadei de economisire, indiferent de evoluţiile pieţelor financiare”, se precizează în comunicatul citat.
Potrivit AHK, în sistemul de pensii Pilon II din România economisesc în prezent peste 7 milioane de persoane, în numele cărora sunt administrate peste 8,9 miliarde de euro.
Reprezentanţii investitorilor germani în România menţionează, totodată, că fondurile de pensii şi banii pe care îi administrează în sistem privat au, de asemenea, o importanţă deosebită pentru pieţele financiare locale iar o economie modernă şi avansată care să ajungă la o convergenţă reală cu ţările din vestul Europei are nevoie de pieţe financiare sofisticate, lichide şi stabile.
„Acest deziderat ar fi foarte greu de realizat în absenţa fondurilor de pensii administrate privat şi a investiţiilor pe termen lung pe care acestea le fac. Aceste fonduri sunt şi unii dintre cei mai importanţi deţinători de titluri de stat româneşti, având un rol extrem de important în finanţarea activităţii curente a statului şi fiind un furnizor esenţial de lichiditate pe termen scurt. România este o ţară cu o piaţă financiară slab dezvoltată şi niveluri reduse de economisire. Doar existenţa unor investitori instituţionali cum sunt fondurile private de pensii poate aduce stabilitatea de care piaţa financiară locală va avea nevoie pentru a se dezvolta în viitor”, subliniază sursa citată.
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, Camera numără peste 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.
Programul legislativ 2018 pentru perioada mai – decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie, anunţă existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018. Mai mult, documentul propune o contribuţie a angajatului, în sumă fixă, de 84 lei în primul an care urmează să crească anual până la 125 lei în anul 5, dedusă din impozitul pe venit. Totodată, şi angajatorul ar putea plăti această contribuţie care, în cazul său, urmează să fie dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi). De la începutul acestui an, contribuţiile sociale au trecut în sarcina angajatului.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teorodovici, a declarat, marţi, că orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre activităţile Guvernului produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă şi trebuie analizat dacă astfel de afirmaţii nejustificate nu ar trebui taxate conform legii.
Acesta a subliniat cu autorităţile nu intenţionează să facă o surpriză „neplăcută”, iar Guvernul va realiza o analiză cu privire la acest subiect, urmând ca noul concept referitor la pensii să fie prezentat până la începutul lunii iulie. Totodată, Teodorovici a explicat că trebuie analizate toate costurile care implică acest sistem, menţionând că statul plăteşte administratorilor privaţi 1,5 miliarde de lei.
Anterior, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a arătat că aceasta a fost o propunere a CNP (Comisia Naţională de Strategie şi prognoză, n.r.), cu care Guvernul nu este de acord.
Pe de altă parte, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri au solicitat menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat „Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România”.
Organizaţia Romanian Business Leaders (RBL) a cerut, la rândul său, creşterea la 6% a contribuţiilor pe Pilonul II arătând că 7 milioane de angajaţi români au astăzi cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii din cauza nerespectării calendarului de majorare a contribuţiilor.
Contactat de AGERPRES, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a precizat că informaţiile legate de suspendarea plăţilor la Pilonul II de pensii au fost doar scenarii de discuţii publicate din greşeală.