Ai 1.000 de lei în cont care stau degeaba? Cum să-i investeşti mai bine pentru un profit sigur

Ai 1.000 de lei și vrei să-i plasezi la risc scăzut în titluri de stat ori depozite bancare? Cum arată ofertele actuale, având în vedere inflația prognozată de BNR.
Filip Stan
29 mai 2024, 19:04
Ai 1.000 de lei în cont care stau degeaba? Cum să-i investeşti mai bine pentru un profit sigur

Ai 1.000 de lei care stau degeaba în cont? Românii pot investi, începând din mai, în titluri de stat TEZAUR, cu maturitãţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu şi sunt în forma dematerializatã, anunţă Ministerul Finanţelor.

Între 13 mai 2024 – 6 iunie 2024 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unitãţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar pe numele investitorului.

·        Între 13 mai 2024 – 7 iunie 2024 de la sediul unitãţilor Trezoreriei Statului;
·        Între 13 mai 2024 – 6 iunie 2024 în mediul urban şi 13 mai 2024  – 5 iunie 2024 în mediul rural, prin subunitãţile poştale ale C.N. Poşta Românã S.A.

„Titlurile de stat Tezaur sunt instrumente financiare gândite special pentru economisire. Ele sunt disponibile aproape permanent, au o dobândã competitivã şi neimpozabilã, garantatã de stat şi sunt foarte uşor de achiziţionat, în oficiile poştale sau în sediile Trezoreriei din toatã ţara. Oferã siguranţã şi venituri regulate celor care vor sã facã economiile sã producã suplimentar, în timp ce furnizeazã Guvernului resursele necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele financiare. Tocmai de aceea Tezaur rãmâne un pilon al stabilitãţii economice, fiind una dintre cele mai importante opţiuni de pe piaţã”, a transmis ministrul Finanţelor Marcel Boloş.
Un ghid pentru cei care vor sã economiseascã prin intermediul Tezaur este disponibil AICI.

O idee bună este să economisești, mai ales în această perioadă: acum fiind disponibile titlurile de stat Tezaur (până pe 7 iunie) și depozitele bancare. Având în vedere că reprezentanții Statului, inclusiv ministrul de Finanțe Marcel Boloș, au anunțat că de anul viitor urmează noi măsuri fiscale, respectiv creșterea taxelor și impozitelor după alegeri, este bine să fii pregătit: să ai bani puși deoparte.

Salariile bugetarilor au crescut, inclusiv zilele trecute, iar cum asta se va reflecta într-o cerere mai mare din import, deficit bugetar și comercial mai mare, trebuie să fim pregătiți pentru o posibilă creștere a inflației.

Vouchere de 1.600 de lei, ordinul a apărut în Monitorul Oficial DOCUMENTUL care schimbă regulile

În plus, să nu uităm că de la 1 iulie cresc iar accizele la benzină și motorină. Camioanele care aduc mâncarea la supermarket consumă combustibil, iar creșterea se va reflecta în prețuri.

Mai există și schema de plafonarea a adaosului comercial ce chinuie producătorii români și care nu se știe cât va mai fi prelungită.

BNR a actualizat prognoza de inflație. Astfel, dacă vrei să pui bani deoparte în titluri de stat ori în depozite bancare zilele astea, trebuie să o iei în considere pe cea aferentă trimestrului 2 din 2025, respectiv 3,6%, cu un interval de incertitudine de +/-2,3 puncte procentuale.

Așadar, la 1.000 de lei plasați pe un an ar trebui să obții cel puțin 36 lei pentru a bate inflația. Să luăm în considerare că cifra anunțată de BNR este doar o estimare. Nimeni nu știe viitorul, screi hotnews.ro.

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă ofertele din piață. Riscul este mai ridicat pentru alte clase de active (acțiuni, obligațiuni corporative etc.). În plus, pentru acele tipuri de investiții cu risc mai mare trebuie să studiezi înainte, să înțelegi cum funcționează piețele, inclusiv în ceea ce privește fondurile de investiții.

Ce dobânzi oferă Statul și băncile zilele astea
Cele mai bune oferte la bănci, la 1.000 de lei puși deoparte, sunt de 5,7 – 6,85% pentru un an, ceea ce se traduce într-un câștig real de 51,7 – 61,5 lei, după plata impozitului pe venit și a comisioanelor.

Se dau 1.450 lei de la stat de persoană pentru a merge în vacanţă! Există un singur impediment

La titlurile de stat nu există taxare și comisioane. Tezaur de mai-iunie pe un an are o dobândă de 6%, ceea ce înseamnă un câștig de 60 lei.

În ceea ce privește ofertele pe 3 ani, băncile oferă între 5,25 – 6%, reprezentând între 55 – 162 lei cumulat pe toată perioada (la fel, după plata impozitului și comisioanelor). Sumele sunt fără capitalizarea dobânzii, altfel ar fi: 62,7 – 175,4 lei.

La Tezaur, Statul oferă 6,85%/an, ceea ce înseamnă 68,5 lei/an, adică 205,5 lei cumulat pe cei 3 ani.

*Ofertele băncilor la depozite au fost extrase din comparatorul Finzoom.ro

Urmează ca Ministerul Finanțelor să lanseze în această vară noi titluri Fidelis (cele care se tranzacționează la Bursa de Valori București) și vom vedea dobânzile la momentul respectiv. Cei familiarizați cu piața de capital preferă acele titluri pentru că pot subcrie direct din fața calculatorului sau prin aplicația brokerului din telefon. Acolo există sume minime de 5.000 lei și 1.000 euro. Singura excepție este pentru donatorii de sânge, unde plafonul este de 500 lei. Bineînțeles, cine vrea poate să cumpere Fidelis din edițiile anterioare, o poate face la prețul pieței. Unele dintre cele din anii trecuți au prețuri mai mici. De exemplu, R2512AE se vinde cu 95,3 euro/titlu, R2508AE cu 96,9 euro, R2410A cu 98,8 lei, ori R2503A cu 99,74 lei.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Pedro Sanchez cere răspunderea rețelelor sociale pentru impactul asupra societății și democrației
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București