Ai 1.000 de lei în cont care stau degeaba? Cum să-i investeşti mai bine pentru un profit sigur

Ai 1.000 de lei și vrei să-i plasezi la risc scăzut în titluri de stat ori depozite bancare? Cum arată ofertele actuale, având în vedere inflația prognozată de BNR.
Filip Stan
29 mai 2024, 19:04
Ai 1.000 de lei în cont care stau degeaba? Cum să-i investeşti mai bine pentru un profit sigur

Ai 1.000 de lei care stau degeaba în cont? Românii pot investi, începând din mai, în titluri de stat TEZAUR, cu maturitãţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu şi sunt în forma dematerializatã, anunţă Ministerul Finanţelor.

Între 13 mai 2024 – 6 iunie 2024 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unitãţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar pe numele investitorului.

·        Între 13 mai 2024 – 7 iunie 2024 de la sediul unitãţilor Trezoreriei Statului;
·        Între 13 mai 2024 – 6 iunie 2024 în mediul urban şi 13 mai 2024  – 5 iunie 2024 în mediul rural, prin subunitãţile poştale ale C.N. Poşta Românã S.A.

„Titlurile de stat Tezaur sunt instrumente financiare gândite special pentru economisire. Ele sunt disponibile aproape permanent, au o dobândã competitivã şi neimpozabilã, garantatã de stat şi sunt foarte uşor de achiziţionat, în oficiile poştale sau în sediile Trezoreriei din toatã ţara. Oferã siguranţã şi venituri regulate celor care vor sã facã economiile sã producã suplimentar, în timp ce furnizeazã Guvernului resursele necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele financiare. Tocmai de aceea Tezaur rãmâne un pilon al stabilitãţii economice, fiind una dintre cele mai importante opţiuni de pe piaţã”, a transmis ministrul Finanţelor Marcel Boloş.
Un ghid pentru cei care vor sã economiseascã prin intermediul Tezaur este disponibil AICI.

O idee bună este să economisești, mai ales în această perioadă: acum fiind disponibile titlurile de stat Tezaur (până pe 7 iunie) și depozitele bancare. Având în vedere că reprezentanții Statului, inclusiv ministrul de Finanțe Marcel Boloș, au anunțat că de anul viitor urmează noi măsuri fiscale, respectiv creșterea taxelor și impozitelor după alegeri, este bine să fii pregătit: să ai bani puși deoparte.

Salariile bugetarilor au crescut, inclusiv zilele trecute, iar cum asta se va reflecta într-o cerere mai mare din import, deficit bugetar și comercial mai mare, trebuie să fim pregătiți pentru o posibilă creștere a inflației.

Vouchere de 1.600 de lei, ordinul a apărut în Monitorul Oficial DOCUMENTUL care schimbă regulile

În plus, să nu uităm că de la 1 iulie cresc iar accizele la benzină și motorină. Camioanele care aduc mâncarea la supermarket consumă combustibil, iar creșterea se va reflecta în prețuri.

Mai există și schema de plafonarea a adaosului comercial ce chinuie producătorii români și care nu se știe cât va mai fi prelungită.

BNR a actualizat prognoza de inflație. Astfel, dacă vrei să pui bani deoparte în titluri de stat ori în depozite bancare zilele astea, trebuie să o iei în considere pe cea aferentă trimestrului 2 din 2025, respectiv 3,6%, cu un interval de incertitudine de +/-2,3 puncte procentuale.

Așadar, la 1.000 de lei plasați pe un an ar trebui să obții cel puțin 36 lei pentru a bate inflația. Să luăm în considerare că cifra anunțată de BNR este doar o estimare. Nimeni nu știe viitorul, screi hotnews.ro.

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă ofertele din piață. Riscul este mai ridicat pentru alte clase de active (acțiuni, obligațiuni corporative etc.). În plus, pentru acele tipuri de investiții cu risc mai mare trebuie să studiezi înainte, să înțelegi cum funcționează piețele, inclusiv în ceea ce privește fondurile de investiții.

Ce dobânzi oferă Statul și băncile zilele astea
Cele mai bune oferte la bănci, la 1.000 de lei puși deoparte, sunt de 5,7 – 6,85% pentru un an, ceea ce se traduce într-un câștig real de 51,7 – 61,5 lei, după plata impozitului pe venit și a comisioanelor.

Se dau 1.450 lei de la stat de persoană pentru a merge în vacanţă! Există un singur impediment

La titlurile de stat nu există taxare și comisioane. Tezaur de mai-iunie pe un an are o dobândă de 6%, ceea ce înseamnă un câștig de 60 lei.

În ceea ce privește ofertele pe 3 ani, băncile oferă între 5,25 – 6%, reprezentând între 55 – 162 lei cumulat pe toată perioada (la fel, după plata impozitului și comisioanelor). Sumele sunt fără capitalizarea dobânzii, altfel ar fi: 62,7 – 175,4 lei.

La Tezaur, Statul oferă 6,85%/an, ceea ce înseamnă 68,5 lei/an, adică 205,5 lei cumulat pe cei 3 ani.

*Ofertele băncilor la depozite au fost extrase din comparatorul Finzoom.ro

Urmează ca Ministerul Finanțelor să lanseze în această vară noi titluri Fidelis (cele care se tranzacționează la Bursa de Valori București) și vom vedea dobânzile la momentul respectiv. Cei familiarizați cu piața de capital preferă acele titluri pentru că pot subcrie direct din fața calculatorului sau prin aplicația brokerului din telefon. Acolo există sume minime de 5.000 lei și 1.000 euro. Singura excepție este pentru donatorii de sânge, unde plafonul este de 500 lei. Bineînțeles, cine vrea poate să cumpere Fidelis din edițiile anterioare, o poate face la prețul pieței. Unele dintre cele din anii trecuți au prețuri mai mici. De exemplu, R2512AE se vinde cu 95,3 euro/titlu, R2508AE cu 96,9 euro, R2410A cu 98,8 lei, ori R2503A cu 99,74 lei.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Descoperirea uluitoare făcută pe o plajă din Noua Zeelandă: ”Este uriaș”
Capital.ro
Amendă 7.000 de lei. Este ilegal dacă statul nu ți-a dat voie. Mii de români fac tot timpul asta
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Detalii terifiante despre un cuplu de la ”Insula Iubirii”, sezonul 8! Pozau în cuplul ideal, dar a bătut-o cu bestialitate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele imagini cu suspecții crimei din Vaslui. Un bărbat și concubina acestuia, surprinși de camerele de supraveghere în timp ce târăsc geamantanul în care a fost descoperit cadavrul unui bărbat
Capital.ro
Ungaria, OUT?! Decizia istorică se pregăteşte acum în Europa: Acţiuni reale
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali a dansat în genunchi și a „evaporat” 30.000 de euro pe dedicațiile lăutarilor
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Frații Tate nu pot părăsi România: Decizia Curții de Apel București este definitivă
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'