Ai avut covid? De ce e bine să te vaccinezi la trei luni post-boală. Explicaţiile lui Virgil Musta

Cât durează anticorpii după infecţia cu SARS-CoV-2? Medicul Virgil Musta recomandă vaccinul la cel puţin 3 luni post-COVID.
Filip Stan
12 mai 2021, 12:41
Ai avut covid? De ce e bine să te vaccinezi la trei luni post-boală. Explicaţiile lui Virgil Musta

Virgil Musta susţine că toţi cei care au avut coronavirus nu ar trebui să se grăbească la vaccinare. Un nou studiu, realizat de medicii din Milano, arată că anticorpii neutralizanţi există în organism şi după 8 luni de la infecţia cu SARS-CoV-2.

Medicul infecţionist Virgil Musta, spune însă că asta nu înseamnă neapărat protecţie faţă de o reinfectare.

„Nu există studii care să îţi arate exact protecţia, pentru că, aşa cum v-am spus, nu sunt standardizate metodele de determinare a anticorpilor, nici nivelul de anticorpi care te protejează 100%. Se poate spune, când ai un nivel crescut de anticorpi, mai mult decât nivelul de referinţă, că ai anticorpii care te protejează. Dar nu ştii cât de mult te protejează”, spune Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

În cazul infecţiei cu SARS, medicii au descoperit celule imune chiar şi după 17 ani. Vorbim tot despre o formă de coronavirus, apărută în China, în 2002. Dar, în cazul SARS-CoV-2, specialiştii nu sunt prea optimişti. Concluzia unanim acceptată este că anticorpii post-boală sunt prezenţi în organism 6 luni. Este şi perioada care va introdusă în certificatul verde.

„Studiile arată că post-vaccinare, protecţia este mai de lungă durată decât post-boală. Este recomandabil ca şi persoanele care au făcut boala, de la 3 luni, se pot vaccina. De fapt asta depinde. Pentru formele uşoare se pot vaccina după două săptămâni”, adaugă Virgil Musta.

Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 rămân în sânge timp de cel puţin opt luni de la îmbolnăvirea de covid-19, arată un studiu italian

Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 rămân în sânge timp de cel puţin opt luni de la o îmbolnăvire de covid-19, arată un studiu italian publicat marţi, relatează AFP.

Această constatare este valabilă ”indiferent de gravitatea bolii (covid-19), a vârstei pacienţilor sau prezenţei altor patologii”, relevă acest studiu, relaizat de prestigiosul Spital San Raffaele din Milano, în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate (ISS), organismul care consiliază Guvernul italian în domeniul sănătăţii publice.

”Prezenţa acestor anticorpi, în pofida faptului că este redusă în timp, se dovedeşte foarte persistentă. La opt luni de la diagnostic, doar trei pacienţi” dintre cei 162 monitorizaţi – dintre care 29 au murit – nu mai erau pozitivi la testul de detectare a acestor anticorpi, precizează într-un comunicat comun San Raffaele şi ISS.

Raed Arafat, anunţ despre concediile românilor: „Cu siguranţă, masca nu va fi obligatorie la plajă”
De asemenea, prezenţa precoce a acestor anticorpi este ”fundamentală în combaterea cu succes a infecţiei. Cei care nu reuşeşsc să-i producă în primele 15 zile de la contaminare riscă mai mult să dezvolte forme grave de covid-19”.

Acest studiu a fost realizat de către Secţia Evoluţiei şi Transmiterii Virale a Spitalului San Raffaele, în colaborare cu cercetători de la Institutul de cercetare a diabetului din cadrul aceleiaşi instituţii, care au dezvoltat un test special pentru anticorpi, recurgând la tehnici folosite deja în studierea anticorpilor implicaţi în reacţia autoimunitară în cazul diabetului de tip 1.

Cu sjutorul unor tehnici folosite în studierea vaccinurlor împotriva HIV, cercetători de la San Raffaelle şi ISS au dezvoltat, de asemenea, o nouă metodă de evaluare a anticorpilor care neutralizează SARS-CoV-2.

Studiul, publicat marţi în Nature Communications, a permis o ”cartografiere aproape exhaustivă a evoluţiei în timp a răspunsului anticorpilor la covid-19”, apreciază ISS şi San Raffaele.

Studiul a fost realizat prin monitorizarea a 162 de pacienţi pozitivi cu SARS-CoV-2 – 67% bărbaţi cu o vârstă medie de 63 de ani – care s-au prezentat la Urgenţe la San Raffaele în primul val al epidemiei în Italia.

Primele eşantioane de sânge au fost recoltate la momentul diagnosticului, în marrtie-aprilie 2020, iar ultimele în noiembrie 2020.

În total, 57% dintre bolnavii de covid-19 prezentau şi o altă patologie la momentul diagnosticului. Cele mai frecvente dintre aceste patologii erau hipertensiunea (44%) şi diabetul (24%).

Florin Cîţu: „Pandemia va trece. De la 1 iunie vor exista relaxări pentru toti românii”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeaua care l-a promovat pe Călin Georgescu și legăturile cu Rusia
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Locuri turistice și atracții care nu mai pot fi vizitate în 2025
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători