Iarna, riscul căzăturilor este mult mai mare, iar leziunile rezultate în urma acestor căzături sunt mai severe o dată cu înaintarea în vârstă.
„E bine să fie făcută o prevenţie a căzăturilor pe gheaţă prin echiparea cu încălţăminte adecvată, găsirea unui punct de sprijin (balustrade) când se trece printr-o zonă acoperită cu gheaţă şi nu în ultimul rând, evitarea ieşirii din casă când drumurile sunt acoperite cu gheaţă. Dacă totuşi nevoia impune mersul pe gheaţă, iar în urma acestuia s-a produs o căzătură, foarte important este să nu ne panicăm. Evaluaţi atent situaţia şi determinaţi dacă sunteţi sau nu rănit. Dacă credeţi că sunteţi rănit, nu încercaţi să vă ridicaţi. Doar sunaţi după ajutor (112). Până la venirea echipajului medical încercaţi să mişcaţi cât mai puţin membrul afectat. Dacă nu sunteţi rănit şi aveţi puterea să vă ridicaţi, rugaţi pe cineva să vă ajute sau ridicaţi-vă uşor ajutându-vă de diverse obiecte de prin apropiere”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, dr. Apostolescu Robert Cristian, medic specialist ortoped.
Leziunile care se pot produce în urma căzăturilor pe gheaţă variază de la simple contuzii şi entorse până la fracturi, uneori cu repercursiuni grave.
„Dacă după o căzătură pe gheaţă nu vă puteţi ridica, dacă aveţi dureri moderate-mari la mers sau la mobilizarea unuia din membrele superioare sau inferioare sau dacă zona dureroasă se tumefiază trebuie să vă adresaţi medicului ortoped. O fractură poate să nu dea mari dureri, dar dacă aceasta nu este descoperită şi tratată la timp poate duce la deplasarea fragmentelor de fractură cu efecte nefavorabile„, a spus medicul ortoped.
Mai mult, medicul a precizat că „cea mai periculoasă este fractura de şold„.
„Orice fractură se poate dovedi a fi „periculoasă” prin diversele complicaţii care pot surveni. Dacă ar fi totuşi să selectez dintre fracturile care se produc cel mai frecvent în urma unei căzături pe gheaţă, aş spune că cea mai periculoasă este fractura de şold (partea superioară a femurului). Fractura de şold survine mai ales la populaţia în vârstă pe un os deja osteoporotic şi la un pacient cu ceva probleme de sănătate. Acest tip de fractură este „periculos” din cauza riscului crescut al complicaţiilor, inclusiv cele de ordin vital„, a explicat, pentru RomaniaTV.net, medicul Apostolescu Robert Cristian.
Un lucru este cert, şi anume că este mult mai uşor să ne ferim de degerături decât să le tratăm. Medicul ortoped Apostolescu Robert Cristian vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva reguli simple:
„Dacă totuşi se întâmplă să suferiţi de degerături sunaţi după asistenţă medicală cât mai repede posibil. Până la venirea echipei medicale, căutaţi un loc unde să vă adăpostiţi, beţi lichide calde dacă aveţi la dispoziţie, evitaţi mersul pe piciorul cu degerături, îndepărtaţi orice îmbrăcăminte udă şi nu masaţi zona degerată cu zăpadă sau cu orice altceva. Pentru reîncălzire folosiţi imersia extremităţii afectate în apă caldă (nu fierbinte) şi nu folosiţi surse de căldură uscată. Din cauza amorţelii zonei degerate nu veţi simţi căldura şi puteţi suferi arsuri ale pielii”, a mai spus medicul.
Dr. Apostolescu Robert Cristian este medic specialist ortoped certificat de Colegiul Medicilor Bucureşti. Este membru al Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie, precum şi al uneia din cele mai prestigioase Asociaţii internaţionale de Trauma –AOTrauma, Elveţia. În prezent, este angajat permanent la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca – Bucureşti, Secţia Ortopedie I.
Citeşte şi Ţurţurii de gheaţă, primejdie pentru pietoni