Ai contract cu E.ON, ENGIE sau PPC, fostul ENEL? Facturile la energie vor crește, spune ANRE. Tarifele vor atinge cifre record

Tarifele la PPC, fostul ENEL, ENGIE sau E.ON pot crește masiv, conform ANRE. Aceștia au declarat că vor exista schimbări mari în ceea ce privește prețul.
Alina Costache
24 sept. 2024, 19:35
Ai contract cu E.ON, ENGIE sau PPC, fostul ENEL? Facturile la energie vor crește, spune ANRE. Tarifele vor atinge cifre record

Apar vești îngrozitoare pentru românii care au contracte la ENGIE, E.ON sau PPC, conform comunicatului ANRE. Aceștia confirmă că indiferent de furnizorul pentru care ați optat, sumele de plată vor fi mult mai mari iar toți românii sunt vizați.

Românii vor putea plăti facturi duble la energie, de la anul

Au apărut deja pe piață primele oferte valabile după 1 aprilie 2025. Astfel, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică propune un contract în care prețul final al energiei electrice să fie între 1,23 lei/kWh și 1,36 lei/kWh.

În acest moment, plafonul pentru persoanele care consumă sub 100kWh pe lună este de 0,68lei/kWh, până pe 31 martie 2025. Totuși, dacă acceptă oferta furnizorului, ei vor fi cei mai afectați, deoarece pot plăti de aproape două ori mai mult pe aceeași cantitate de curent electric.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că încă nu există o concurență pe piață și că prețul se va așeza dacă vor apărea alte oferte și că în momentul de față prețul este în jur de 1 leu/kWh, ceea ce reprezintă deja o creștere semnificativă.

Ce spune Autoritatea Națională de Reglementare în Energie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie arată că perioada de plafonare a prețurilor la energie se va încheia la 31 martie 2025, astfel că facturile vor fi unele mult mai mari. Președintele ANRE, George Niculescu, a confirmat că va exista o campanie de informare pe acest subiect.

Nu sunt excluse creșteri, mai ales datorită pieței în continuă dezvoltare, astfel că facturile se pot mări de anul viitor. Totuși, ANRE se va asigura că românii înțeleg acest lucru și că vor alege cea mai bună ofertă pentru ei.

Comunicatul președintelui ANRE

Președintele ANRE vorbește despre faptul că se va asigura că toți consumatorii sunt anunțați cu privire la schimbările care vor avea loc după 31 martie 2025 și că nu se vor mai respecta prevederile Ordonanței 27 care expiră în acea zi.

Citește și : Gata cu ajutoarele de la stat, facturile românilor vor bubui după această iarnă. Precizările ANRE

„Lucrurile nu se exclud, nu înseamnă că autoritatea de reglementare nu va face o campanie de informare (despre finalul perioadei de plafonare a preţului la energie, n.r.) şi nu este nimic greşit în a obliga furnizorii de energie electrică. Practic, relaţia contractuală între consumator este în mod direct cu furnizorul. Orice consumator de energie electrică sau de gaze naturale are un contract încheiat cu un furnizor de energie electrică sau de gaze naturale.”, a precizat președintele ANRE.

„Atunci este foarte uşor să primească informaţii în mod electronic sau fizic, aşa cum primeşte şi factura, cu privire la ce urmează să se întâmple după 31 martie 2025. Suntem în situaţia în care mulţi dintre consumatori au nişte contracte care au un anumit preţ. Preţurile facturate sunt cele din Ordonanţa 27 care, în momentul de faţă, este în vigoare până la 31 martie”, a adăugat Niculescu.

Citește și : Un nou ajutor pentru pensionari. În ce prag trebuie să se încadreze seniorii pentru a primi banii pentru facturi

El spune că autoritatea de reglementare ar trebui să-l oblige pe furnizorul de energie să îl țină la curent pe consumator cu privire la orice schimbare de preț și să-l informeze cu privire la prețurile care urmează.

„Nu este nimic greşit ca autoritatea de reglementare să aibă un rol proactiv în relaţia furnizor-consumator, să-l oblige pe furnizor să îl informeze pe consumator cu privire la preţul lui contractual. Poate ni s-a modificat preţul de contract, nu am fost atenţi, am semnat un act adiţional acum un an de zile, nu mai ştim care este preţul de contract, ne uităm doar pe factură şi vedem că avem un preţ plafonat, dar fără să ştim exact cât urmează să plătim după 31 martie”, a susţinut George Niculescu.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor gusta fericirea până pe 31 octombrie. Se anunță bani, belșug și bucurie pentru ele
Capital.ro
A murit marea prezentatoare TV a României. Zi de doliu național
Playtech.ro
Un nou cutremur a lovit România! Câte grade a avut. S-a simțit cel mai tare la...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Cum a ratat scriitorul Ion Băieșu un meci memorabil, în R.F.G: „Marș în cameră, haimana”
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată Bianca
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Aeroportul Dunedin impune limită de timp pentru îmbrățișări
MediaFlux
Se schimbă ORA în ROMÂNIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sfaturi simple la îndemâna oricui: mic tratat despre comportamentele inadecvate față de anumite specii animale