Apar vești îngrozitoare pentru românii care au contracte la ENGIE, E.ON sau PPC, conform comunicatului ANRE. Aceștia confirmă că indiferent de furnizorul pentru care ați optat, sumele de plată vor fi mult mai mari iar toți românii sunt vizați.
Au apărut deja pe piață primele oferte valabile după 1 aprilie 2025. Astfel, unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică propune un contract în care prețul final al energiei electrice să fie între 1,23 lei/kWh și 1,36 lei/kWh.
În acest moment, plafonul pentru persoanele care consumă sub 100kWh pe lună este de 0,68lei/kWh, până pe 31 martie 2025. Totuși, dacă acceptă oferta furnizorului, ei vor fi cei mai afectați, deoarece pot plăti de aproape două ori mai mult pe aceeași cantitate de curent electric.
Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că încă nu există o concurență pe piață și că prețul se va așeza dacă vor apărea alte oferte și că în momentul de față prețul este în jur de 1 leu/kWh, ceea ce reprezintă deja o creștere semnificativă.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie arată că perioada de plafonare a prețurilor la energie se va încheia la 31 martie 2025, astfel că facturile vor fi unele mult mai mari. Președintele ANRE, George Niculescu, a confirmat că va exista o campanie de informare pe acest subiect.
Nu sunt excluse creșteri, mai ales datorită pieței în continuă dezvoltare, astfel că facturile se pot mări de anul viitor. Totuși, ANRE se va asigura că românii înțeleg acest lucru și că vor alege cea mai bună ofertă pentru ei.
Președintele ANRE vorbește despre faptul că se va asigura că toți consumatorii sunt anunțați cu privire la schimbările care vor avea loc după 31 martie 2025 și că nu se vor mai respecta prevederile Ordonanței 27 care expiră în acea zi.
Citește și : Gata cu ajutoarele de la stat, facturile românilor vor bubui după această iarnă. Precizările ANRE
„Lucrurile nu se exclud, nu înseamnă că autoritatea de reglementare nu va face o campanie de informare (despre finalul perioadei de plafonare a preţului la energie, n.r.) şi nu este nimic greşit în a obliga furnizorii de energie electrică. Practic, relaţia contractuală între consumator este în mod direct cu furnizorul. Orice consumator de energie electrică sau de gaze naturale are un contract încheiat cu un furnizor de energie electrică sau de gaze naturale.”, a precizat președintele ANRE.
„Atunci este foarte uşor să primească informaţii în mod electronic sau fizic, aşa cum primeşte şi factura, cu privire la ce urmează să se întâmple după 31 martie 2025. Suntem în situaţia în care mulţi dintre consumatori au nişte contracte care au un anumit preţ. Preţurile facturate sunt cele din Ordonanţa 27 care, în momentul de faţă, este în vigoare până la 31 martie”, a adăugat Niculescu.
Citește și : Un nou ajutor pentru pensionari. În ce prag trebuie să se încadreze seniorii pentru a primi banii pentru facturi
El spune că autoritatea de reglementare ar trebui să-l oblige pe furnizorul de energie să îl țină la curent pe consumator cu privire la orice schimbare de preț și să-l informeze cu privire la prețurile care urmează.
„Nu este nimic greşit ca autoritatea de reglementare să aibă un rol proactiv în relaţia furnizor-consumator, să-l oblige pe furnizor să îl informeze pe consumator cu privire la preţul lui contractual. Poate ni s-a modificat preţul de contract, nu am fost atenţi, am semnat un act adiţional acum un an de zile, nu mai ştim care este preţul de contract, ne uităm doar pe factură şi vedem că avem un preţ plafonat, dar fără să ştim exact cât urmează să plătim după 31 martie”, a susţinut George Niculescu.