Ai datorii la Fisc? Iată cum poţi scăpa de executare şi de penalităţi şi cum poţi beneficia de eşalonare la plată

Contribuabilii care au datorii la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pot beneficia pentru obligațiile fiscale restante, de facilitățile la plata acestora prevăzute de Codul de procedură fiscală. Astfel, se poate evita executarea silită, firma poate participa la licitațiile publice, iar penalitățile de întârziere vor fi șterse dacă sunt respectate obligațiile de plată stabilite prin eșalonare.
Alina Costache
22 mart. 2017, 08:33
Ai datorii la Fisc? Iată cum poţi scăpa de executare şi de penalităţi şi cum poţi beneficia de eşalonare la plată

Avantajele derulării unei eșalonări la plată

1. neînceperea sau suspendarea executării silite pentru:

obligațiile eșalonate;
obligațiile care constituie condiție de menținere a valabilității eșalonării, respectiv obligații cu termene de plată ulterioare datei comunicării deciziei de eșalonare, diferențele rezultate din declarații rectificative, obligații restante nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare și necuprinse în eșalonare, obligații pentru care a încetat suspendarea executării după comunicarea deciziei de eșalonare etc.
În cazul popririi bancare, suspendarea executării silite are ca efect: menținerea indisponibilizării asupra sumelor existente în cont la data comunicării adresei de suspendare, contribuabilul putând efectua plăți din acestea numai pentru plata obligațiilor de care depinde menținerea eșalonării;încetarea indisponibilizării în privința încasărilor viitoare, informează profit.ro. 

În cazul terților popriți, suspendarea executării silite are ca efect încetarea indisponibilizării sumelor datorate de aceștia contribuabililor.

Suspendarea executării silite în cazul sechestrelor are ca efect oprirea procedurii de executare silită asupra bunurilor ce fac obiectul sechestrelor.

2. posibilitatea participării la licitațiile publice deoarece obligațiile eșalonate la plată nu sunt considerate obligații fiscale restante dacă se află în termenul de plată prevăzut în graficul de eșalonare;

3. amânarea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale eșalonate, în vederea anulării la finalizarea eșalonării;

4. necalcularea și nedatorarea penalităților de întârziere pe perioada eșalonării la plată cu excepția situației privind achitarea cu întârziere a ratei de eșalonare.

Condiții generale cumulative de accesare a unei eșalonări la plată

Contribuabilii care solicită eșalonarea trebuie:

să aibă toate declarațiile fiscale depuse la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești;
să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eșalonare;
să nu fie în procedura insolvenței sau în dizolvare;
să nu se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară, conform Codului de procedură fiscală.
Garanții

În termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării acordului de principiu, debitorul trebuie să constituie garanții pe perioada eșalonării la plată a obligațiilor fiscale.

Tipuri de garanții:

mijloace bănești consemnate pe numele debitorului la dispoziția organului fiscal la o unitate a Trezoreriei Statului sau scrisoare de garanție/poliță de asigurare de garanție (valoarea trebuie să acopere sumele eșalonate și dobânzile pe perioada eșalonării);
sechestrul asigurător asupra bunurilor proprietate a debitorului;
contract de ipotecă sau gaj în favoarea organului fiscal, având ca obiect bunuri proprietate a unei terțe persoane. Aceste bunuri trebuie să fie libere de orice sarcini, cu excepția cazului în care acestea sunt sechestrate exclusiv de către organul fiscal competent, dacă valoarea bunului este ecoperitoare pentru obligațiile terțului și pentru garantarea obligațiilor ce se eșalonează.În acest caz, ipoteca se instituie numai pentru un singur contribuabil.
Valoarea garanțiilor reale trebuie să acopere sumele eșalonate, dobânzile pe perioada eșalonării, plus un procent între 4 și 16%, în funcție de perioada de eșalonare, respectiv 2,3,4 sau 5 ani.

În cazul ipotecii mobiliare, bunul trebuie să nu aibă durata de funcționare expirată conform Legii nr. 15/1994, cu excepția situației în care bunurile au fost supuse reevaluării potrivit regulilor contabile.

În cazul bunurilor oferite pentru sechestru asigurătoriu care sunt deja ipotecate sau gajate valoarea lor trebuie să acopere atât valoarea pentru garantarea obligațiilor eșalonate, cât și valoarea pentru care sunt constituite eventuale ipoteci/gajuri în favoarea altor creditori.

Prevederi speciale aplicabile contribuabililor încadrați în categoria contribuabililor cu risc fiscal mic

Un contribuabil este încadrat de organul fiscal în categoria contribuabililor cu risc fiscal mic dacă îndeplinește următoarele criterii de încadrare:

nu are fapte înscrise în cazierul fiscal;
niciunul dintre administratori și/sau asociați nu a deținut, în ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, calitatea de administrator sau asociat la persoane juridice care au fost lichidate sau la care a fost declanșată procedura insolvenței și la care au rămas obligații fiscale neachitate;
nu se află în inactivitate temporară înscrisă la registrul comerțului sau în registre ținute de instanțe judecătorești competente;
nu are obligații fiscale restante mai mari de 6 luni;
nu a înregistrat pierderi contabile în fiecare an din ultimii 3 ani consecutivi;
în cazul persoanelor juridice, să fi fost înființate cu minimum 12 luni anterior depunerii cererii.

Condiții de acordare a eșalonării

depunerea cererii la organul fiscal;
să îndeplinească condițiile generale cu excepția condiției referitoare la dificultatea financiară;
să constituie garanții în valoare de minimum 20% din sumele ce pot face obiectul eșalonării precum și a penalităților ce pot face obiectul amânării la plată.
Perioada de acordare a eșalonării pentru contribuabilii încadrați în categoria contribuabililor cu risc fiscal mic este de maximum un an.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'