„Ca regula generala, o alimentatie diversa, cat mai putin procesata, cu un aport bun de fructe si legume si o buna hidratare reprezinta un aliat de nadejde in lupta cu durerile de cap a caror cauza nu a fost descoperita”, afirma dr. Adrian Copcea, medic specialist nutritionist-diabetolog, potrivit clicksanatate.ro.
Compusi alimentari care pot da dureri de cap
TIRAMINA este un aminoacid prezent in mod natural in produse precum branza cedar, parmezanul, sosul de soia si vinul rosu.
NITRITII sunt aditivi adaugati mai ales in mezeluri si produse afumate (peste), pentru pentru prelungirea valabilitatii produselor, precum si intensificarea aromei si a gustului.
SULFITII sunt conservanti pe care ii gasim mai ales in fructele uscate (smochine, caise), in vinul rosu si alb.
ASPARTAMUL, inlocuitor al zaharului, este prezent mai ales in produsele dietetice (sucuri, iaurturi).
MONOGLUTAMATUL DE SODIU este un potentiator de aroma care da gust supelor la plic, produselor semipreparate sau mezelurilor.
Cafeaua poate avea efect terapeutic
Pentru unele persoane, oprirea brusca a consumului de cafea poate favoriza aparitia cefaleei. „Sunt persoane care declara ca, in lipsa obisnuitei cafele de dimineata, au puternice dureri de cap. Dependenta de cofeina face ca acestea sa acuze dureri, care vor fi eliminate imediat dupa ce au consumat cafea.
In anumite situatii, cafeaua poate fi un medicament, datorita continutului de cofeina. Consumata in cantitati moderate, are efect vasoconstrictor. Insa in exces induce o stare de nervozitate, durere de cap sau insomnie. Cofeina este prezenta, de altfel, in majoritatea analgezicelor”, explica medicul Rares Simu.
Magneziul, aliat antimigrene
Mineral cu numeroase roluri in organism, magneziul este o adevarata „arma” in lupta cu migrenele. Aceasta substanta este implicata in reglarea circulatiei sangvine la nivelul creierului, care poate fi afectata in timpul unei crize migrenoase.
Consumul de alimente bogate in magneziu (fasole uscata, cartofi, naut, banane, orez brun, seminte de floarea-soarelui, de dovleac, migdale, peste, varza) reduce frecventa si intensitatea migrenelor. Necesarul de magneziu al unui adult este de minimum 200 mg pe zi (o banana contine in jur de 30 mg din acest mineral).
Alte studii arata ca vitaminele B2 (peste, lapte, branza, albus, icre, carne, spanac, varza, fasole verde, ardei gras, caise, orez) si B6 (nuci, linte, soia, banane, avocado, cartofi) au, la randul lor, actiune benefica in ceea ce priveste prevenirea migrenelor.