Este o teorie despre care auzim des; ai vorbit prin viu grai cu un prieten despre faptul că ai vrea să-ţi cumperi o bicicletă, iar o jumătate de oră mai târziu în news feed-ul de Facebook îţi apar reclame la magazine de biciclete. Şi putem înlocui bicicleta cu aproape orice.
Ascultă Facebook-ul zgomotul ambiental şi ne serveşte apoi reclame în funcţie de ce se aude pe microfon? S-au scris mii de articole în ultimii ani, iar opninia generală a specialiştilor este că Facebook nu face asta, fiindcă ar fi complicat din punct de vedere tehnic şi în multe cazuri ar fi imposibil. În plus, nici nu ar fi nevoie.
Facebook, dar şi Google, au atât de multe informaţii despre noi, încât ne pot livra reclame bine ţintite şi fără să fie nevoie să asculte tot ce vorbim. În plus, la smartphone-urile simple, de intrare în gamă, puterea de procesare este scăzută şi terminalele nu au cum să fie folosite pentru a ne spiona vocal.
Subiectul revine în prim-plan fiindcă un senator l-a întrebat pe şeful Facebook dacă suntem ascultaţi de companie. Răspunsul lui a fost ”Nu” şi a ţinut să adauge:
”Domnule senator aş vrea să fiu cât se poate de clar. Vorbiţi despre această teorie a conspiraţiei care s-a tot răspândit, cea conform căreia ascultăm prin microfon tot ce se întâmplă şi folosim în reclame ce aflăm. Ca să fie clar; permitem oamenilor să filmeze cu sunet clipuri şi să le distribuie în reţea”, spune Zuckerberg, explicând că acestea sunt cazurile în care Facebook utilizează microfonul telefonului.
De menţionat că cei care au dubii în legătură cu acţiunile Facebook pot să intre în setările (reglajele) telefonului şi să aleagă ca aplicaţia Facebook să nu mai aibă permisiunea să utilizeze microfonul telefonului.