Noul Cod fiscal, ale cărui reglementări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, stabilește un nou sistem de impozitare a clădirilor, potrivit căruia, impozitul pe clădiri se calculează în funcție de destinația proprietății – rezidențială sau nerezidențială – și nu în funcție de statutul proprietarului care deține imobilul (persoana fizică sau juridică), așa cum s-a întâmplă până la finalul anului 2015, scrie avocatnet.ro.
Astfel, din acest an, pentru clădirile folosite în scop de locuinţă, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal.
Citeşte şi COZI în faţa ghişeelor pentru taxe şi impozite VIDEO
În schimb, pentru proprietăţile nerezidenţiale, adică cele folosite în activităţi economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2% şi 1,3%, în funcţie de deciziile consiilor locale. În cazul în care construcţia nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani sau a fost dobândită anterior unei perioade de cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea statistică a construcţiei. Aici găsiţi o analiză comparativă care arată ce impozite și taxe locale se vor plăti în 2016 în funcție de oraș.
Declaraţia pentru stabilirea impozitului pe clădiri trebuie depusă până la 31 martie
Cum se va calcula impozitul pentru locuinţele deţinute atât în scop de locuit, cât şi economic?
Potrivit normelor de aplicare ale Codului fiscal, lansate în dezbatere publică la finalul anului 2015 de Ministerul Finanţelor, în cazul clădirilor cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora este înregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457 din Codul fiscal, adică clădirea se consideră clădire cu utilizare rezidențială, ceea ce va însemna că impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota este stabilită prin hotărâre a consiliului local.
Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a acesteia, exprimată în metri pătrați, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal.
Mai multe detalii, pe avocatnet.ro.