Cel mai mare risc este de contaminare cu hepatită tip C, scrie dcnews.ro. Împotriva hepatitei A și B există campanii de vaccinare, dar pentru virusul C nu există vaccin.
Citeşte şi PROTEST în Bucureşti. Bolnavii de hepatită pichetează Guvernul
Hepatita C se transmite prin injecții cu ace contaminate, transfuzii de sânge, înțeparea cu instrumentar medical, tatuaj sau piercing în condiții improprii, folosirea în comun a aparatelor de ras, periuțelor de dinți, unghierelor și forfecuțelor, sexul neprotejat cu o persoană care are hepatită C.
Testul pentru depistarea virusului în sânge este extrem de simplu: se ia o picătură din deget și se analizează la un aparat asemănător glucometrului folosit de diabetici.
Testul este necesar pentru că 80% dintre pacienții cu hepatită C nu au simptome decât în fazele în care ficatul este fibrozat și apare riscul de ciroză și cancer hepatic.
Boala evoluează lent, astfel încât persoane pe care nu le asociem cu riscul de hepatită C ar putea să fi dobândit virusul în urmă cu 10-20 de ani, fără să știe nici în prezent.
Citeşte şi Un MEDICAMENT contra cancerului ar putea vindeca HEPATITA B
Terapia fără interferon, 95% rată de succes
Dacă instrumentele de igienă personală au fost utilizate în comun cu multă vreme în urmă (cum se întâmpla cu instrumentele de manicură, în anii 90), este neapărat necesară testarea. În epoca de final a comunismului, s-a înregistrat o adevărată epidemie de hepatită C, prin transfuzii și folosirea de instrumentar nesterilizat. Efectele acestei epidemii încep să se simtă acum, în clinicile de hepatologie.
Chiar dacă nu există vaccin pentru hepatita C, o nouă terapie, care vindecă 95% din cazuri, este accesibilă, din acest an, în România. Terapia modernă, fără interferon, elimină virusul din organism, fără efecte secundare, în trei luni de administrare.