Panouri fotovoltaice 2025. Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) îndeamnă prosumatorii din România care pleacă de acasă, de Paşte, să oprească invertoarele, prin siguranţa dedicată acestui echipament, pentru a se asigura un echilibru în sistemul energetic naţional.
Conform unui comunicat al APCE, citat de Agerpres, acelaşi apel este adresat şi firmelor care au panouri solare, dar nu au activitate sau consum pe timpul zilei în acea perioadă. În preajma Sărbătorilor Pascale, când consumul de energie electrică scade semnificativ, în spaţiul public au apărut îngrijorări legate de echilibrul sistemului energetic naţional, susţin reprezentanţii asociaţiei.
„De Paşte, prosumatorii oferă din nou o lecţie de civism „energetic” şi facem acest lucru doar pentru a demonstra că surplusul de energie al nostru este o parte din soluţie, nu o problemă. Am toată încrederea în experienţa echipelor de la Dispeceratul Energetic Naţional. Pentru mine, ei sunt la fel de importanţi ca şi controlorii de trafic aerian”, a afirmat preşedintele APCE, Dan Pîrşan, în comunicat.
Potrivit sursei citate, prosumatorii pot reduce producţia solară cu până la 5%. Reprezentanţii APCE susţin că energia nucleară se poate diminua doar în anumite limite mici, fiind o sursă stabilă şi esenţială în sistemul energetic.
„Hidrocentralele pot reduce producţia la limită, în special pentru a conserva rezervele din lacuri, o practică responsabilă în contextul actual, iar centralele pe gaz sau cărbune pot fi oprite temporar, chiar dacă implică pierderi financiare”, se menţionează în comunicat.
Totodată, parcurile fotovoltaice mari, de peste 5 MW, şi turbinele eoliene pot fi controlate de Transelectrica. Astfel, acestea pot fi oprite atunci când este necesar.
„Problema reală este la parcurile fotovoltaice comerciale mai mici de 5 MW, care sunt multe şi nu pot fi controlate centralizat”, spun reprezentanţii asociaţiei. O problemă este reprezentată de lipsa marii stocări în baterii, la care România este „repetentă”.