Dacă nu vom ţine cont de câteva reguli, ne putem confrunta cu balonare abdominală, constipaţie, diaree, arsuri, reflux gastroesofagian, malabsorţie, malnutriţie, maladii diverse acute sau cronice. Orice aliment care nu este fruct sau legumă este catalogat drept mâncare concentrată. Pentru a digestie bună, stomacul nostru trebuie să prelucreze un singur fel de mâncare concentrată la o masă.
1. Una dintre greşelile care necesită a fi evitate este combinaţia dintre carne şi lapte sau produse lactate. În momentul în care intră în contact cu aciditatea sucului gastric, proteina din lapte formează un strat pe bucăţelele de carne, astfel că acestea nu mai pot fi digerate.
2. Mare atenţie şi la obişnuitul obicei de a adăuga lapte în cafea sau ceai. Atunci când se pune lapte în cele două băuturi, efectul stimulant al acestora scade, iar durata digestiei creşte.
3. Pe lista combinaţiilor nesănătoase de alimente se află şi carnea, sau friptura de carne cu cartofi prăjiţi. Nu este recomandat să combinăm nici pastele făinoase cu sos de carne sau carne.
4. Trebuie evitate produsele de patiserie cu umplutură de carne. Acestea sunt foarte greu de digerat şi au un conţinut ridicat de calorii.
5 Pe listă produselor nesănătoase se numără şi pate-urile la cutie. Acestea conţin cantităţi mici de ficat combinate cu cantităţi însemnate de grăsime animală, şorici, hidrolizate vegetale, amidonuri şi E-uri. Aceste produse duc la indigestie şi sunt lipsite de valoare nutritivă.
6. Pizza, cu excepţia celei vegetariene, şi burgerii de fast-food sunt de asemenea nesănătoase, deoarece combină blatul amidos cu mezeluri şi brânzeturi, care conţin proteine animale. Această combinaţie duce din nou la indigestie.
7. Grăsimile (în special cele saturate, precum unt, untură, seu, smântână) adăugate la carne, peşte, ouă, duc la blocarea digestiei, modificând totodată şi secreţia sucului gastric. Aceste grăsimi sunt aterogene şi prezintă un risc de apariţie a dislipidemiilor, aterosclerozei, maladiilor cardio şi cerebrovasculare, a cancerelor.
8. Untul, seul, untura, margarina, carnea grasă în combinaţie cu amidonul (pâine, orez, paste făinoase, făină etc.) şi zaharuri naturale industriale rafinate (zahăr, sirop glucoză, sirop glucoză-fructoză sau de porumb), miere de albine sau îndulcitori artificiali generează indigestie.
Ca o excepţie, se poate consuma la micul dejun o felie de pâine integrală cu puţin unt şi cu puţină miere de albine.
9. Pe lista alimentelor interzise se află şi tartele, produsele de patiserie sau cofetărie care conţin fructe, zahăr şi făină (amidon). Acestea conţin multe calorii, au încărcături glicemice mari, astfel că sunt indigeste, afectând funcţia pancreasului.
10. În ceea ce priveşte băuturile acide (carbogazoase, vinuri, cidruri, oţet) şi fructele acide (lămâie, cireşe, căpşune, sucurile de fructe) trebuie consumate la distanţă mare de timp (în jur de 2, 4 ore) faţă de alimentele ce conţin amidon (pâine, paste făinoase, cartofi, prăjituri etc.).