Ai grijă cum combini alimentele. Vezi aici sfaturile doctorului

Din punct de vedere al digestiei, un factor extrem de important în prelucrarea bună a alimentelor pe care le consumăm modul cum le combinăm, în funcţie de nutrienţii, proteinele, grăsimile, glucidele, aciditatea etc, acestora. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi prezintă în cartea "Şi noi ce mai mâncăm", vol. II, o listă cu astfel de combinaţii de alimente nesănătoase pentru organismul nostru, pe care trebuie sa le evităm.
Romania TV
04 apr. 2012, 08:51
Ai grijă cum combini alimentele. Vezi aici sfaturile doctorului

Dacă nu vom ţine cont de câteva reguli, ne putem confrunta cu balonare abdominală, constipaţie, diaree, arsuri, reflux gastroesofagian, malabsorţie, malnutriţie, maladii diverse acute sau cronice. Orice aliment care nu este fruct sau legumă este catalogat drept mâncare concentrată. Pentru a digestie bună, stomacul nostru trebuie să prelucreze un singur fel de mâncare concentrată la o masă.

1. Una dintre greşelile care necesită a fi evitate este combinaţia dintre carne şi lapte sau produse lactate. În momentul în care intră în contact cu aciditatea sucului gastric, proteina din lapte formează un strat pe bucăţelele de carne, astfel că acestea nu mai pot fi digerate.

2. Mare atenţie şi la obişnuitul obicei de a adăuga lapte în cafea sau ceai. Atunci când se pune lapte în cele două băuturi, efectul stimulant al acestora scade, iar durata digestiei creşte.

3. Pe lista combinaţiilor nesănătoase de alimente se află şi carnea, sau friptura de carne cu cartofi prăjiţi. Nu este recomandat să combinăm nici pastele făinoase cu sos de carne sau carne.

4. Trebuie evitate produsele de patiserie cu umplutură de carne. Acestea sunt foarte greu de digerat şi au un conţinut ridicat de calorii.

5 Pe listă produselor nesănătoase se numără şi pate-urile la cutie. Acestea conţin cantităţi mici de ficat combinate cu cantităţi însemnate de grăsime animală, şorici, hidrolizate vegetale, amidonuri şi E-uri. Aceste produse duc la indigestie şi sunt lipsite de valoare nutritivă.

6. Pizza, cu excepţia celei vegetariene, şi burgerii de fast-food sunt de asemenea nesănătoase, deoarece combină blatul amidos cu mezeluri şi brânzeturi, care conţin proteine animale. Această combinaţie duce din nou la indigestie.

7. Grăsimile (în special cele saturate, precum unt, untură, seu, smântână) adăugate la carne, peşte, ouă, duc la blocarea digestiei, modificând totodată şi secreţia sucului gastric. Aceste grăsimi sunt aterogene şi prezintă un risc de apariţie a dislipidemiilor, aterosclerozei, maladiilor cardio şi cerebrovasculare, a cancerelor.

8. Untul, seul, untura, margarina, carnea grasă în combinaţie cu amidonul (pâine, orez, paste făinoase, făină etc.) şi zaharuri naturale industriale rafinate (zahăr, sirop glucoză, sirop glucoză-fructoză sau de porumb), miere de albine sau îndulcitori artificiali generează indigestie.

Ca o excepţie, se poate consuma la micul dejun o felie de pâine integrală cu puţin unt şi cu puţină miere de albine.

9. Pe lista alimentelor interzise se află şi tartele, produsele de patiserie sau cofetărie care conţin fructe, zahăr şi făină (amidon). Acestea conţin multe calorii, au încărcături glicemice mari, astfel că sunt indigeste, afectând funcţia pancreasului.

10. În ceea ce priveşte băuturile acide (carbogazoase, vinuri, cidruri, oţet) şi fructele acide (lămâie, cireşe, căpşune, sucurile de fructe) trebuie consumate la distanţă mare de timp (în jur de 2, 4 ore) faţă de alimentele ce conţin amidon (pâine, paste făinoase, cartofi, prăjituri etc.).

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să pui o aspirină la răsadurile de roșii. Trucul surprinzător descoperit de cercetători
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
Cine poate rămâne fără cardul bancar. Greşelile care duc la reţinerea/blocarea acestuia
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Biserica pe care comuniștii n-au putut s-o demoleze. Locul unde miracolele se întâmplă zi de zi
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public! S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Din păcate este vorba de Gabriela Cristea. Vești groaznice
MediaFlux
Primul sondaj din campanie. Cine îl bate pe Simion
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor