Ai grijă de SĂNĂTATEA micuţului tău. Iată care sunt beneficiile APARATELOR DENTARE la copii

Medicii specialişti atrag atenţia asupra importanţei sănătăţii danturii de la vârste fragede. Dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate şi estetică dentară în rândul copiilor. Medicul specialist în ortodonţie, Mihaela Dan, a declarat, pentru RomaniaTV.net, care sunt beneficiile şi importanţa aparatelor dentare la copii.
Marilena Vili
24 sept. 2015, 07:09
Ai grijă de SĂNĂTATEA micuţului tău. Iată care sunt beneficiile APARATELOR DENTARE la copii

Conform unui studiu efectuat în 2014 de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție, pe 283 copii dintr-o școală din centrul Bucureștiului, copii cu vârste între 7 și 14 ani, 82% dintre copii prezentau anomalii dento-maxilare (probleme ortodontice), 18% dintre ei începuseră deja un tratament ortodontic, în timp ce restul de 64% aveau nevoie de aplicarea unui aparat dentar. Cea mai frecventă situație întâlnită este aceea în care dinții sunt înghesuiți sau mandibula este poziționată prea în spate.

Scăderea numărului cabinetelor stomatologice școlare al căror rol era de a surprinde din timp orice problemă dentară și de a trimite pacientul la medicul specialist ortodont face ca o parte dintre copii să ajungă târziu la cabinetul acestuia.
Prima consultație ortodontică și începerea tratamentului trebuie făcute cât mai devreme, de la 7 ani, odată cu erupția primilor dinți permanenți, când oasele sunt mai maleabile, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dinții pot fi îndreptați sau dirijați să erupă în poziție corectă.

„Este greșită concepția conform căreia trebuie să așteptăm să erupă toți sau cât mai mulți dinți permanenți pentru începerea tratamentului ortodontic, deoarece acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extracții dentare pentru a putea alinia dinții pe un maxilar mic și la creșterea duratei și costurilor tratamentului ortodontic”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție.

Citeşte şi 5 MOTIVE pentru care purtarea unui APARAT DENTAR este în TREND

Tratamentul ortodontic la copil poate fi realizat cu aparate ortodontice mobile, fixe, funcționale sau o combinație a acestora și durează între câteva luni și 2 ani, în funcție de gravitatea situaţiei.

Aparatul ortodontic mobil este indicat de la vârsta de 6-7 ani până la 11-12 ani. După această vârstă, de regulă, aparatul mobil nu mai este foarte eficient. Aparatul dentar mobil are, în general, un șurub care va fi activat de către părinte, pentru lărgirea maxilarului, conform indicațiilor medicului. Pacientul trebuie să se prezinte la controale periodice (o dată la 3-4 săptămâni) pentru dirijarea erupției unor dinți, urmărirea evoluției etc. Aparatul dentar se poartă 18- 20 ore pe zi, dar nu în timpul mesei, acesta este nedureros și ușor de purtat de către copil.

Aparatele funcționale sunt realizate din silicon, se poartă noaptea și câteva ore (2-5 ore) pe zi și au rolul de a corecta nu doar poziția dinților și ocluzia (mușcătura), ci și obiceiuri dăunătoare ca respirația orală, sugerea degetului, degluția infantilă etc. Tratamentul ortodontic durează cel puțin un an, deoarece musculatura, dinții și articulația temporo-mandibulara au nevoie de timp pentru a se antrena și, respectiv, poziționa corect.

Aparatul ortodontic fix (brackeți) poate fi aplicat și la vârste mai mici, când copilul mai are încă dinți de lapte prezenți, însă indicația majoră este după erupția dinților permanenți (11-12 ani). Copiii au o varietate de opțiuni: bracketurile ceramice și de safir, bracketuri metalice în forma de inimioară, stea, diamant sau de Hello Kitty, precum și elastice transparente sau colorate care se schimbă la fiecare control, ceea ce face ca aparatele dentare să fie din ce în ce mai ușor acceptate de către copii. Tratamentul trebuie început cât mai devreme pentru a obține rezultate foarte bune într-un timp scurt.

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre APARATUL DENTAR. Când trebuie folosit şi care sunt regulile de igienă orală

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri