Ai grijă de SĂNĂTATEA micuţului tău. Iată care sunt beneficiile APARATELOR DENTARE la copii

Medicii specialişti atrag atenţia asupra importanţei sănătăţii danturii de la vârste fragede. Dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate şi estetică dentară în rândul copiilor. Medicul specialist în ortodonţie, Mihaela Dan, a declarat, pentru RomaniaTV.net, care sunt beneficiile şi importanţa aparatelor dentare la copii.
Marilena Vili
24 sept. 2015, 07:09
Ai grijă de SĂNĂTATEA micuţului tău. Iată care sunt beneficiile APARATELOR DENTARE la copii

Conform unui studiu efectuat în 2014 de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție, pe 283 copii dintr-o școală din centrul Bucureștiului, copii cu vârste între 7 și 14 ani, 82% dintre copii prezentau anomalii dento-maxilare (probleme ortodontice), 18% dintre ei începuseră deja un tratament ortodontic, în timp ce restul de 64% aveau nevoie de aplicarea unui aparat dentar. Cea mai frecventă situație întâlnită este aceea în care dinții sunt înghesuiți sau mandibula este poziționată prea în spate.

Scăderea numărului cabinetelor stomatologice școlare al căror rol era de a surprinde din timp orice problemă dentară și de a trimite pacientul la medicul specialist ortodont face ca o parte dintre copii să ajungă târziu la cabinetul acestuia.
Prima consultație ortodontică și începerea tratamentului trebuie făcute cât mai devreme, de la 7 ani, odată cu erupția primilor dinți permanenți, când oasele sunt mai maleabile, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dinții pot fi îndreptați sau dirijați să erupă în poziție corectă.

„Este greșită concepția conform căreia trebuie să așteptăm să erupă toți sau cât mai mulți dinți permanenți pentru începerea tratamentului ortodontic, deoarece acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extracții dentare pentru a putea alinia dinții pe un maxilar mic și la creșterea duratei și costurilor tratamentului ortodontic”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție.

Citeşte şi 5 MOTIVE pentru care purtarea unui APARAT DENTAR este în TREND

Tratamentul ortodontic la copil poate fi realizat cu aparate ortodontice mobile, fixe, funcționale sau o combinație a acestora și durează între câteva luni și 2 ani, în funcție de gravitatea situaţiei.

Aparatul ortodontic mobil este indicat de la vârsta de 6-7 ani până la 11-12 ani. După această vârstă, de regulă, aparatul mobil nu mai este foarte eficient. Aparatul dentar mobil are, în general, un șurub care va fi activat de către părinte, pentru lărgirea maxilarului, conform indicațiilor medicului. Pacientul trebuie să se prezinte la controale periodice (o dată la 3-4 săptămâni) pentru dirijarea erupției unor dinți, urmărirea evoluției etc. Aparatul dentar se poartă 18- 20 ore pe zi, dar nu în timpul mesei, acesta este nedureros și ușor de purtat de către copil.

Aparatele funcționale sunt realizate din silicon, se poartă noaptea și câteva ore (2-5 ore) pe zi și au rolul de a corecta nu doar poziția dinților și ocluzia (mușcătura), ci și obiceiuri dăunătoare ca respirația orală, sugerea degetului, degluția infantilă etc. Tratamentul ortodontic durează cel puțin un an, deoarece musculatura, dinții și articulația temporo-mandibulara au nevoie de timp pentru a se antrena și, respectiv, poziționa corect.

Aparatul ortodontic fix (brackeți) poate fi aplicat și la vârste mai mici, când copilul mai are încă dinți de lapte prezenți, însă indicația majoră este după erupția dinților permanenți (11-12 ani). Copiii au o varietate de opțiuni: bracketurile ceramice și de safir, bracketuri metalice în forma de inimioară, stea, diamant sau de Hello Kitty, precum și elastice transparente sau colorate care se schimbă la fiecare control, ceea ce face ca aparatele dentare să fie din ce în ce mai ușor acceptate de către copii. Tratamentul trebuie început cât mai devreme pentru a obține rezultate foarte bune într-un timp scurt.

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre APARATUL DENTAR. Când trebuie folosit şi care sunt regulile de igienă orală

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Un banal aparat încarcă factura. Consumul e uriaș
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Coaliția de guvernare anunță reduceri semnificative de posturi la stat
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!