Ai grijă de SĂNĂTATEA micuţului tău. Iată care sunt beneficiile APARATELOR DENTARE la copii

Medicii specialişti atrag atenţia asupra importanţei sănătăţii danturii de la vârste fragede. Dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate şi estetică dentară în rândul copiilor. Medicul specialist în ortodonţie, Mihaela Dan, a declarat, pentru RomaniaTV.net, care sunt beneficiile şi importanţa aparatelor dentare la copii.
Marilena Vili
24 sept. 2015, 07:09
Ai grijă de SĂNĂTATEA micuţului tău. Iată care sunt beneficiile APARATELOR DENTARE la copii

Conform unui studiu efectuat în 2014 de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție, pe 283 copii dintr-o școală din centrul Bucureștiului, copii cu vârste între 7 și 14 ani, 82% dintre copii prezentau anomalii dento-maxilare (probleme ortodontice), 18% dintre ei începuseră deja un tratament ortodontic, în timp ce restul de 64% aveau nevoie de aplicarea unui aparat dentar. Cea mai frecventă situație întâlnită este aceea în care dinții sunt înghesuiți sau mandibula este poziționată prea în spate.

Scăderea numărului cabinetelor stomatologice școlare al căror rol era de a surprinde din timp orice problemă dentară și de a trimite pacientul la medicul specialist ortodont face ca o parte dintre copii să ajungă târziu la cabinetul acestuia.
Prima consultație ortodontică și începerea tratamentului trebuie făcute cât mai devreme, de la 7 ani, odată cu erupția primilor dinți permanenți, când oasele sunt mai maleabile, problemele dento-maxilare nu s-au agravat, iar dinții pot fi îndreptați sau dirijați să erupă în poziție corectă.

„Este greșită concepția conform căreia trebuie să așteptăm să erupă toți sau cât mai mulți dinți permanenți pentru începerea tratamentului ortodontic, deoarece acest lucru duce la agravarea anomaliei dento-maxilare, la extracții dentare pentru a putea alinia dinții pe un maxilar mic și la creșterea duratei și costurilor tratamentului ortodontic”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodonție.

Citeşte şi 5 MOTIVE pentru care purtarea unui APARAT DENTAR este în TREND

Tratamentul ortodontic la copil poate fi realizat cu aparate ortodontice mobile, fixe, funcționale sau o combinație a acestora și durează între câteva luni și 2 ani, în funcție de gravitatea situaţiei.

Aparatul ortodontic mobil este indicat de la vârsta de 6-7 ani până la 11-12 ani. După această vârstă, de regulă, aparatul mobil nu mai este foarte eficient. Aparatul dentar mobil are, în general, un șurub care va fi activat de către părinte, pentru lărgirea maxilarului, conform indicațiilor medicului. Pacientul trebuie să se prezinte la controale periodice (o dată la 3-4 săptămâni) pentru dirijarea erupției unor dinți, urmărirea evoluției etc. Aparatul dentar se poartă 18- 20 ore pe zi, dar nu în timpul mesei, acesta este nedureros și ușor de purtat de către copil.

Aparatele funcționale sunt realizate din silicon, se poartă noaptea și câteva ore (2-5 ore) pe zi și au rolul de a corecta nu doar poziția dinților și ocluzia (mușcătura), ci și obiceiuri dăunătoare ca respirația orală, sugerea degetului, degluția infantilă etc. Tratamentul ortodontic durează cel puțin un an, deoarece musculatura, dinții și articulația temporo-mandibulara au nevoie de timp pentru a se antrena și, respectiv, poziționa corect.

Aparatul ortodontic fix (brackeți) poate fi aplicat și la vârste mai mici, când copilul mai are încă dinți de lapte prezenți, însă indicația majoră este după erupția dinților permanenți (11-12 ani). Copiii au o varietate de opțiuni: bracketurile ceramice și de safir, bracketuri metalice în forma de inimioară, stea, diamant sau de Hello Kitty, precum și elastice transparente sau colorate care se schimbă la fiecare control, ceea ce face ca aparatele dentare să fie din ce în ce mai ușor acceptate de către copii. Tratamentul trebuie început cât mai devreme pentru a obține rezultate foarte bune într-un timp scurt.

Citeşte şi Tot ce trebuie să ştii despre APARATUL DENTAR. Când trebuie folosit şi care sunt regulile de igienă orală

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Documentul care le făcea viața grea românilor. Totul se schimbă din 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Crin Antonescu, susținut de partidele pro-europene pentru alegerile prezidențiale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina