Un angajat din breaslă a explicat cum se practică clonarea în taximetrie. „Ai un Logan cu care faci taximetrie legal şi declari că ţi s-au furat numerele de înmatriculare şi plăcuţele de autorizare. Când obţii plăcuţele noi le pui pe un alt Logan clonat şi aşa mergi cu două maşini pe aceeaşi autorizaţie de taxi”, a explicat acesta pentru libertatea.ro.
Aceşti şoferi au, de obicei, aparate fără memorie fiscală, care eliberează bonuri nefiscale. „Clone” sunt denumite şi maşinile de la firmele de taxi care s-au închis, dar şoferii merg cu ele în continuare, fără a aparate fiscale. Câteva firme de taximetrie recunosc că se confruntă cu acest fenomen.
Şi nu doar la taxiurile-clonă trebuie să fiţi atenţi, ci şi la şoferii pe ale căror maşini nu sunt plăcuţele roşii de autorizare. Ei ajung să ceară aproape de patru ori mai mult pentru un drum.
Cum recunoşti un taxi-clonă sau un taximetrist-pirat
Ca să fiţi siguri că nu veţi fi păcăliţi de taximetriştii-pirat, cel mai bine este să faceţi comandă telefonică ori să folosiţi aplicaţiile de pe mobile sau de pe tablete. Dacă nu aveţi această posibilitate, atunci trebuie să vă asiguraţi că taxiul în care vreţi să vă urcaţi are pe portierele din stânga şi din dreapta-spate plăcuţele roşii de autorizare, iar numărul de pe ele să coincidă cu cel de înmatriculare al maşinii.
În plus, pe portierele din faţă, în partea de sus (stânga-dreapta maşinii), trebuie să fie trecut tariful/km, iar pe spate (stânga-dreapta) să fie specificat numărul scurt de telefon al dispeceratului de taxi şi indicativul staţiei.
1,39 lei, cel mai mic tarif din Capitală
Cel mai mic tarif pe care-l au majoritatea companiilor de taxi din Bucureşti este de 1,39 lei/km. Alte firme au 1, 75 lei/km, iar alţii aplică tariful de 3,5 lei/km, care este maximul aprobat de Primăria Capitalei.
CITEŞTE ŞI: Atenţie la taximetriştii-PIRAT. Cum îi PĂCĂLESC pe clienţii NAIVI