Facilitatea de care pot beneficia salariatii este prevazuta de Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. Conform acestui act normativ, cei care au in familie o persoana varstnica dependenta, de care au grija in mod curent, pot lucra cu jumatate de norma, insa bucurandu-se de salariu pentru norma intreaga.
Citeşte şi Angajatorul îţi poate plăti zilele de concediu rămase din 2017. Cine poate beneficia de aceşti bani
Concret, jumatate de norma este platita de angajator, iar cealalta jumatate de norma – de autoritatile locale. „Sotul şi rudele care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumatate de norma, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealalta jumatate de norma din bugetul local, corespunzator salariului brut lunar al ingrijitorului la domiciliu, potrivit Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile şi completarile ulterioare. Timpul cat sotul şi rudele au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu norma intreaga”, este explicat in lege.
Practic, de aceasta facilitate se pot bucura doar persoanele care lucreaza in baza unui contract individual de munca, aşa cum a clarificat Ministerul Muncii. Astfel, inainte de toate, angajatorul trebuie sa fie de acord cu cererea salariatului de a modifica durata normala de timpului de munca (daca este cazul).
Continuarea pe avocatnet.ro.