Nopales
Aceste legume provin dintr-o plantă care cu greu ar putea fi considerată apetisantă: un soi de cactus. Miezul suculent devine comestibil după ce spinii au fost scoşi. Este o legumă populară în Mexic şi este atât de consistentă încât poate fi considerat o alternativă vegetariană la tacos.
Oca
Cultivată la origini în munţii Anzi din America de Sud, această legumă colorată este numită uneori „cartoful de Noua Zeelandă” datorită popularităţii de care se bucură acolo după anii 1800, când a fost adusă în ţară. Oca este rar de găsit în America de Nord, dar în Sud este a doua cea mai populară legumă de pământ, după cartofi.
Există multe varietăţi de oca şi pe atât de multe gusturi. Asemănătoare la formă cu cartofii, sunt mai dulci, unele având chiar arome de fructe. Există chiar şi tipul „caisă”, plantat în Noua Zeelandă, care are chiar gustul fructului. Oca este o sursă excelentă de vitamina C, potasiu şi fier, scrie Huffington Post, preluat de agenţia Mediafax.
Fiddlehead
Un tip de legume foarte răspândit în New England, mai ales în Maine, este servit fiert, în salată sau cu maioneză sau unt. Reprezintă de fapt frunzele noi, înfăşurate ale ferigilor şi sunt mult mai puţin cunoscute în restul Statelor Unite.
Conţin mulţi nutrienţi, omega-3 şi fibre, au proprietăţi antioxidante şi sunt apreciate pentru gustul delicios, dar nu toate ferigile sunt comestibile, unele fiind chiar otrăvitoare.
Dulse
Comună în Atlanticul de Nord, această „legumă”, care este de fapt o algă roşie de mare, este foarte frecventă în Islanda, unde se numeşte „söl” şi e servită în orice fel. Constituie o sursă bogată de vitamina B, fibre şi proteine vegetale.
Samphire
Numit şi „sparanghelul de mare”, această legumă creşte în Statele Unite în locuri aride, stâncoase, în apropiere de ocean. Este o garnitură perfectă pentru mâncăruri de peşte.
Romanesco
Această legumă cu un aspect surprinzător este o variantă exotică a mult mai cunoscutei conopide, fiind cu atât mai interesantă cu cât spiralele care îi crestează suprafaţa urmează şirul lui Fibonacci. În plus, romanesco este o bună sursă de vitamine C şi K, fibre şi carotenoizi.
Sunchoke
Denumit uneori „anghinarele din Ierusalim”, fără să aibă vreo legătură directă cu Israel, sunchoke este originar din America de Nord. Poate fi folosit ca un înlocuitor pentru cartofi, având foarte puţin amidon, dar şi în producţia de băuturi alcoolice.