1. Fenomenul Raynaud
Fenomenul Raynaud este o tulburare manifestata prin exarcerbarea reactiei fiziologice a extremitatilor la temperaturi scazute sau in conditii de stres. Arterele degetelor de la maini si picioare intra in vasospasm, o reactie ce ingusteaza vasele de sange si reduce fluxul de sange catre extremitati. In timp, peretii arterelor se pot ingrosa, ceea ce impiedica si mai mult irigarea cu sange. Aceste fenomene poarta denumire de „atacuri” sau puseuri. In timpul unui atac, degetele de la maini si picioare pot capata o coloratie nefireasca, devenind fie palide (albe), fie cianotice (albastrui), fie rosiatice. Din cauza slabei circulatii periferice, degetele devin reci si amortesc.
2. Boli autoimune
Lupus-ul este un binecunoscut factor contributor la aceste probleme. Lupus-ul sistemic ataca in mod direct vasele sanguine, iar disfunctiile circulatorii din capilarele de la nivelul pielii mainilor si picioarelor pot impiedica fluxul sanguin normal in aceste zone ale corpului. Astfel, extremitatile membrelor amortesc si „ingheata”.
3. Hipotiroidism
Aceasta este o afectiune manifestata prin reducerea activitatii glandei tiroide, care nu mai secreta nivelurile optime de hormoni necesari pentru conversia nutrientilor si a oxigenului in energie. Hipotiridismul poate fi declansat de boli autoimune, malformatii congenitale, radioterapie, sau utilizarea anumitor substante medicamentoase, asa cum este litiul. Aceasta tulburare tiroidiana poate provoca sensibilitate la frig, intrucat incetinirea ritmului metabolic afecteaza capacitatea organismului de a produce energie calorica. Mainile si picioarele reci sunt un simptom frecvent al hipotiroidismului.
4. Probleme circulatorii
Majoritatea oamenilor pun simptomele descrise pe seama proastei circulatii a sangelui. Deficitele circulatorii survin atunci cand fluxul de sange, ce poarta oxigen si nutrienti catre toate celulele corpului, incetineste ca urmare a unei functii cardiace slabe si/sau a acumularii de colesterol pe peretii vaselor sanguine. Si da, este adevarat, inghetarea mainilor si a picioarelor se poate datora tulburarilor circulatorii, intrucat aceste zone periferice se afla cel mai departe de inima.
5. Anemie
Anemia apare pe fondul reducerii numarului de hematii (celule rosii), sau al scaderii hemoglobinei din sange. O consecinta a anemiei este oxigenarea slaba a membrelor, ceea ce poate duce la instalarea senzatiei de frig la nivelul extremitatilor.
Anemia este cauzata, in principal, de deficitele serice de fier, de regula datorate unei diete inadecvate, sau a hemoragiilor, ca de exemplu, sangerarilor menstruale abundente, ulcerelor hemoragice, hemoragiilor gastro-intestinale, sau cancerului, ori generate de anumite tulburari gastrointestinale precum boala celiaca sau boala Crohn. Pe langa racirea mainilor si picioarelor, anemia poate genera oboseala, dureri de cap, ameteli, tulburari respiratorii si paloare a pielii. Cele mai multe cazuri de anemie pot fi tratate cu usurinta prin suplimentarea fierului din alimentatie.
Vitamina B12, continuta mai ales de carnea rosie, oua, lapte, si alte produse lactate, joaca un rol crucial in regenerarea celulelor rosii din sange. Lipsa acestei vitamine determina in mod direct o scadere a productiei de noi celule rosii. Vegetarienii, veganii, si persoanele cu varste peste 50 de ani sunt mai predispusi la deficite de vitamina B12, fie ca urmare a alimentatiei, fie ca urmare a reducerii capacitatii de absorbtie a acestei vitamine. Daca regimul tau alimentar nu furnizeaza un aport adecvat de vitamina B12, apeleaza la suplimente alimentare si simptomele vor ceda complet in decurs de cateva saptamani.
6. Tensiune arteriala joasa
Hipotensiunea poate avea cauze multiple, printre care si deshidratarea, hemoragiile, folosirea de anumite medicamente, respectiv tulburarile endocrine. Cand tensiunea arteriala scade sub pragul normal, fluxul din vasele sanguine care conduc sangele catre si dinspre extremitati scade, astfel ca temperatura corporala scade la nivelul degetelor. Daca hipotensiunea este insotita de ameteli, oboseala, greata si o senzatie de slabiciune generalizata, adreseaza-te cat mai repede medicului tau curant.
7. Stres
Stresul este o cauza de fond a multor probleme din organism, si nici aici nu intervin exceptii. Stresul sau anxietatea cronica induce o crestere a secretiei de adrenalina, un hormon ce ingusteaza vasele sanguine periferice.
8. Tratamente medicamentoase
Unele medicamente pot genera, si ele, astfel de simptome. Multe substante medicamentoase au ca efect direct sau advers vasoconstrictia, in special a arterelor, iar atunci cand se petrece acest lucru, rezultatul este sindromul Raynaud. Printre aceste medicamente se numara beta-blocantele, prescrise pentru reglarea tensiunii arteriale, anumite medicamente impotriva cancerului, pastilele pentru migrene si chiar picaturile nazale.
9. Fumatul
Daca n-ai gasit inca un motiv intemeiat de a te lasa de fumat, iata unul cat se poate de pertinent. Nicotina din tigari induce constrictia vaselor de sange si incurajeaza formarea placii arteriale, reducand fluxul sanguin si mobilitatea extremitatilor.
Sursa: secretele.com