Ai mereu nasul înfundat? Oamenii de ştiinţă au identificat cauza

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Saint Louis au analizat microbioame, atât ale oamenilor care sufereau de rinosinuzită cronică, cât şi ale unor indivizi clinic sănătoşi. În urma cercetărilor, ei au descoperit că unele probleme cronice legate de sinusuri ar putea fi rezultatul unei inflamaţii declanşate de un răspuns imunitar la microorganisme inofensive.
Alina Costache
28 dec. 2013, 20:18
Ai mereu nasul înfundat? Oamenii de ştiinţă au identificat cauza

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Saint Louis au analizat microbioame, atât ale oamenilor care sufereau de rinosinuzită cronică, cât şi ale unor indivizi clinic sănătoşi. În urma cercetărilor, ei au descoperit că unele probleme cronice legate de sinusuri ar putea fi rezultatul unei inflamaţii declanşate de un răspuns imunitar la microorganisme inofensive.

Constatările, publicate recent în JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, susţin faptul că inflamaţia ar putea fi cauza rinosinuzitei cronice şi nu infecţiile bacteriene.

Autorul studiului, Rajeev Aurora, de la Universitatea Saint Louis, susţine că lucrarea aduce noi informaţii cu privire la microorganismele care locuiesc în corpurile noastre şi la modul în care răspunde corpul uman atunci când se întâlneşte cu ele.

Rinosinuzita cronică, inflamarea sinusurilor şi a căilor respiratorii pentru mai bine de 3 luni, este una dintre cele mai des întâlnite probleme cronice.

Tratarea poate fi o adevărată provocare având în vedere că mecanismele din spatele rinosinuzitei nu sunt înţelese pe deplin. Deşi, antibiotice pot veni în ajutorul unora dintre pacienţi, mulţi nu se fac bine nici după ce sunt supuşi operaţiilor chirurgicale. Până acum, medicii au propus tot felul de probleme care ar putea cauza rinosinuzita, precum alergiile, deficienţa imunitară, refluxul gastroesofagian, fibroza chistică şi anomalii structurale, însă cauza exactă a rămas un mister.

Recent, Rajeev Aurora a descis să studieze microorganismele care trăiesc în membrana sinuzală, în speranţa de a înţelege mai multe despre rinosinuzita cronică. Ipoteza specialiştilor iniţială a fost simplă: folosind tehnici de secvenţierea, ei urmau să compare bacteriile din sinusurile celor care sufereau de această tulburare cu bacteriile din sinusurile oamenilor clinic sănătoşi. După ce au prelevat probele, oamenii de ştiinţă au analizat două gene: 16S bacteriană şi 18S ribozomală.

După analiză, oamenii de ştiinţă au constatat că diferenţele între microorganismele de la nivelul sinusurilor persoanelor afectate de rinosinuzită cronică nu erau foarte diferite de cele găsite în cazul celor clinic sănătoşi. Aşadar, pentru că diferenţele nu erau semnificative, specialiştii au concluzionat că niciun microorganism nu acţiona ca un patogen.

Citeşte mai mult pe descopera.ro

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță cine va ocupa, de fapt, fotoliul de la Cotroceni. Este susținut în plan Divin, atât din punct de vedere numerologic, cât și astrologic
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI