Între 25% şi 30% dintre adulţi prezintă obiceiul compulsiv de a-şi roade unghiile. Acest obicei se numeşte onicofagie. Potrivit psihologilor, roaderea unghiilor trădează o tensiune reprimată şi apare cu precădere în cazul persoanelor introvertite, care ţin înăbuşite nemulţumirile, sentimentele de furie şi frustrările. Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare însă inconştient prin maltratarea propriilor unghii. Este un gest involuntar, de aceea voinţa persoanei nu este întotdeauna suficientă pentru a-l opri, scrie adevarul.ro.
Margaret E. Parsons, dermatolog şi membru al Asociaţiei americane de dermatologie, avertizează că acest obicei distruge ţesuturile şi împiedică unghiile să crească, el expune pielea din jurul unghiilor unor infecţii severe şi dureroase.
Mai mult decât atât, persoanele care au acest obicei pot suferi infecţii la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe mâini în gură şi invers. În cazuri extreme pot apărea depozite de puroi pe degetele umflate şi roşii. În plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infecţii ale gingiilor şi favorizează apariţia cariilor. Pe plan psihologic, onicofagia influenţează în mod negativ calitatea vieţii persoanelor afectate, care conştientizează că au o problemă de care nu pot scăpa, se simt complexate din această cauză, pot suferi de anxietate, ajung să evite relaţiile sociale.
Citeşte şi Obiceiuri care ţin bolile departe de tine