Dacă cel mic (sau altcineva din familie) are limba cu aspect neregulat, cu pete, respectiv cu zone roşiatice care apar şi dispar, cel mai probabil că are o condiţie medicală ce poartă numele de “limbă geografică”. Sau glosită benignă migratorie, în termeni medicali.
De ce apar aceste zone mai roşii? În mod normal, limba este acoperită de papile pe toată suprafaţa. În cazul limbii geografice însă, papilele filiforme se atrofiază în anumite zone iar astfel apar mici “insule” roşiatice, cu margini albicioase şi uşor ieşite în relief. De aici şi numele afecţiunii – din cauza asemănării cu o hartă geografică.
Citeşte şi Ai aşa ceva pe limbă? Poţi să fii GRAV BOLNAV! Mergi urgent la medic!
Zonele roşiatice pot să apară de la o zi la alta şi pot să-şi schimbe forma sau să dispară complet în decurs de câteva zile. Însă la fel de bine pot să dureze luni de zile sau să reapară după un timp.
Limba geografică nu este o infecţie (deşi arată asemănător), deci nu se poate transmite.
Nu există tratament, dar nici complicaţii
În prezent nu se recomandă niciun fel de tratament pentru limba geografică. Ceea ce nu reprezintă o problemă, deoarece această condiţie medicală este benignă şi de cele mai multe ori nu prezintă niciun fel de simptome supărătoare. De asemenea, nici nu este asociată cu infecţii sau cancer. Singurele probleme ce pot să apară din cauza limbii geografice sunt, câteodată, un disconfort mărit şi o sensibilitate crescută la anumite substanţe.