Spre finele lunii mai 2019, o amnistie fiscală pentru români a fost oficializată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2019. Concret, autoritățile au anulat CASS-ul pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, care au fost obținute în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017.
Totuși, au existat persoane care au apucat să achite deja CASS-ul înainte ca amnistia fiscală să fie dată de Executiv. Din acest motiv, Ministerul Finanțelor a inițiat astăzi un proiect de ordin ce va permite românilor să ceară înapoi CASS-ul achitat prin solicitare scrisă, însă numai dacă sunt vizați de amnistia fiscală.
„În cazul în care obligaţiile fiscale (…), care au fost anulate potrivit prezentei proceduri, au fost stinse total sau parţial (adică au fost achitate – n. red.), persoanele fizice pot solicita restituirea acestora, prin depunerea unei cereri la organul fiscal competent (…)”, este explicat în proiectul ministerului, potrivit avocatnet.ro.
Aici, se face referire la articolul 168 din Codul de procedură fiscală, unde scrie despre restituirea la cerere a sumelor plătite fără a fi datorate. Totuși, înainte de a se restitui CASS-ul, autoritățile vor scădea din sumă eventualele datorii pe care le are solicitantul la stat (dacă există asemenea datorii).
Așadar, tot ce trebuie făcut este să se depună o cerere de restituire la Fisc, modelul acesteia fiind anexat la articolul de față. Dacă există datorii, Fiscul o să le scadă din CASS-ul de restituit și suma rămasă (dacă mai rămâne ceva) va fi returnată. Dacă nu sunt datorii, se va restitui întreaga sumă achitată de români ca CASS. În altă ordine de idei, românii care n-au plătit CASS-ul nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de amnistia fiscală, deoarece aceasta se aplică automat.
Autoritățile estimează că în jur de 600.000 de persoane fizice sunt vizate de amnistia fiscală, iar suma totată datorată ca CASS de către acestea se ridică la aproximativ un miliard de lei.
Atenție! Proiectul de ordin al Ministerului Finanțelor nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat și publicat în Monitorul Oficial. Abia apoi se vor putea depune cererile de restituire.