Luna plina este mult mai stralucitoare si nu mai este intuneric bezna, ceea ce tulbura somnul REM. Un studiu realizat in Danemarca, cu copii cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani, a scos la iveala faptul ca cei mici dormeau putin mai mult in preajma Lunii pline, insa mai putin in timpul lunii pline. La adulti, si perioada de dinaintea Lunii pline si din timpul Lunii pline au fost tulburi in ceea ce priveste somnul. Participantii la studiu au declarat ca au dormit mai putin si mai prost. Studiu a fost confirmat de o alta cercetare, din 2013, care a urmarit 33 de adulti timp de trei ani. S-a descoperit, astfel, ca in timpul perioadelor cu Luna plina, oamenilor le ia mai mult timp sa adoarma, eficienta somnului este redusa, iar, per total, durata somnului este mai mica.
Inainte de aparitia luminii artificiale, Luna era singura lumina pe timpul noptii. Civilizatiile preistorice dormeau predominant afara, fiind afectati de lumina Lunii pline. Ipoteza este ca influenta Lunii este mai degraba interna decat un factor de mediu. Studiul s-a efectuat intr-un laborator in intuneric total si, totusi, oamenii au fost afectati de ciclurile lunii. Desi nu se stie exact cum, cercetatorii au fost de acord ca fazele lunii afecteaza ritmicitatea biologica umana.
Deci, ideea de a pune jaluzele pentru a nu mai „vedea” Luna nu e buna. Pentru ca ceasul biologic „simte” Luna.
In apropierea Lunii pline, comportamentul copiilor incepe sa devina mai ciudat, mai ales pe timpul noptii. Ai senzatia ca, periodic, copilul tau urla la Luna? Nu esti singurul. Si nu este o legenda. Cercetatorii studiaza de ani buni influenta Lunii pline asupra comportamentului oamenilor si animalelor. S-a descoperit ca fazele Lunii influentaza atat functiile fiziologice, cat si comportamentul animalelor, pasarilor, pestilor si animalelor marine.
Un studiu de amploare la care au participat peste 5000 de copii, cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani, din 12 tari diferite a scos la iveala faptul ca obiceiurile de somn ale copiilor sunt influentate de fazele lunii. Cercetarile au utilizat datele unui studiu international privind obezitatea si stilul de viata al copiilor (ISCOLE), efectuat in Australia, Brazilia, Canada, China, Columbia, Finlanda, India, Kenya, Portugalia, Africa de Sud, Regatul Unit si Statele Unite. Tarile participante lSCOLE reflecta diversitatea din punct de vedere geographic, economic si sociocultural.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.