Ai probleme cu vezica biliară? Regim pentru „bilă leneşă”

Consumul de cafea și băuturi cu cofeină pare să reducă riscul de creștere a pietrelor la vezică. De asemenea, alcoolul consumat în cantități moderate poate ajuta organismul să nu facă pietre la vezica biliară.
Iulian Tudor
21 iun. 2015, 12:35
Ai probleme cu vezica biliară? Regim pentru

Dieta pentru fiere: ce ai voie să mănânci

Majoritatea oamenilor nici nu se gândeasc vreodată la sănătatea vezicii lor biliare. Organul în formă de pară are, însă, o treabă foarte importantă, aceea de a produce și depozita bila – un fluid care ajută organismul să digere grăsimile. Spre deosebire de inimă, ficat sau rinichi, vezica biliară nu este indispensabilă și nu este necesară pentru ca organismul să continue să funcționeze. Atunci când vezica biliară nu funcționează normal, dintr-un motiv sau altul, mulți oameni nici nu știu că au o problemă sau că au dezvoltat pietre la vezică, scrie unica.ro.

Pe de altă parte, unii oameni care au pietre la vezică dezvoltă tot felul de simptome neplăcute, dintre care durere abdominală, balonări, greață și vărsături frecvente. Dacă pietrele la vezică devin cu adevărat o problemă, vezica biliară se poate scoate printr-o intervenție chirurgicală relativ comună.

Deși dieta nu este neapărat responsabilă pentru pietrele la vezică și ajută neapărat, dacă acestea au crescut prea mari, câteva schimbări în alimentație pot amâna sau elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale de extirpare a acestui organ.

Astfel, o dietă pentru fiere poate ajuta în crizele de bilă și poate ameliora simptomele de greață, vărsături sau „gură amară” care apar atunci când bila nu se elimină corect în sistemul digestiv.

Fructe și legume proaspete (unele femei care suferă de bilă leneșă vor observa că ceapa sau usturoiul le provoacă o criză, în timp ce altele vor observa ameliorări datorită consumului de ardei iute, de exemplu)

– Cereale integrale (grâu dur sau grâu integral, pâine integrală, orez brun, cereale fără adaos de zahăr și coloranți sau arome)

-Carne macră, fără grăsime, în special carne de pasăre și pește

– Lactate fără grăsimi

Oamenii de știință au observat că există o legătură între anumite alimente și evoluția pietrelor la vezică sau a dischineziei biliare.

Consumul de cafea și băuturi cu cofeină pare să reducă riscul de creștere a pietrelor la vezică. De asemenea, alcoolul consumat în cantități moderate poate ajuta organismul să nu facă pietre la vezica biliară.

Într-un alt studiu, femeile care au consumat o porție de alune zilnic, au avut cu 20% mai puține șanse să ajungă la operația de extirpare a vezicii biliare.

Alte alimente, cum ar fi andivele, pelinul, ardeiul iute, anghinarea sau păpădia (salate sau ceai) stimulează producția de bilă și ajută oamenii cu bila leneșă să digere mai ușor alimentele grase.

Regim pentru bila leneșă: Ce nu ai voie să mănânci
Nu doar grăsimile fac rău oamenilor cu bila leneșă, ci și alimentele procesate, pline de toxine, sau care conțin amestecuri de substanțe care provoacă pietre la vezică sau o funcționare îngreunată a bilei prin canalele digestive.

Evitați mâncărurile grase, lactatele fermentate cu conținut mare de grăsime (cașcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt), carnea de porc, sarmalele, carnea de miel, sucuri carbogazoase, alimente procesate cu coloranți și arome artificiale, îndulcitori, fructe și legume la conservă sau congelate, orice produs din făină albă (pâine, patiserie, prăjituri, paste, etc), prăjeli, lactate integrale, snacksuri, etc.

De asemenea, orice dietă care presupune un consum sub 1000 de calorii pe zi provoacă formarea de pietre la vezica biliară.

Regim pentru fiere: Ceaiuri care ajută bila leneșă
Ceaiul de sunătoare și gălbenele este cel mai des recomandat pentru dischinezie biliară, crize biliare și bilă leneșă.

Ceaiurile de rostopască, albăstrele, turița mare, păpădie, flori de salcâm, cicoare, anghinare sau pelin sunt de asemenea recomandate în caz de probleme cu bila sau pietre la vezica biliară.

O dietă pentru fiere presupune ceaiuri de sunătoare, un consum scăzut de grăsimi și un stil de viață cât mai echilibrat, pentru a proteja ficatul și bila de oboseală și stres.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Se schimbă iar Codul Rutier. Guvernul a dat ordin. Cine rămâne garantat fără permis
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vor fi afectați toți pensionarii! Schimbarea momentului la Guvern
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Lovitură de palat. Regina Letizia, în fața dovezilor
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Maia Sandu condamnă bombardarea unui spital de copii din Kiev de către Rusia
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!