Ai șanse să trăiești mai mult dacă stai pe podea în loc de fotoliu. Secretul longevității, dezvăluit de experți

Statul pe podea nu e cel mai confortabil. Cu toții am alege fotoliul sau canapeaua, fiind mult mai comode, dar specialiștii spun că statul pe podea ajută la prelungirea vieții.
Filip Stan
28 apr. 2022, 23:23
Ai șanse să trăiești mai mult dacă stai pe podea în loc de fotoliu. Secretul longevității, dezvăluit de experți

Dan Buettner, fondatorul platformei Blue Zones, a explicat că oamenii care locuiesc în Okinawa, Japonia, au un mobilier minimalist în locuintele lor, asa că de cele mai multe ori stau asezati pe podea. Beneficiile sunt evidente, spune el: „Cea mai longevivă femeie din istorie a trăit în Okinawa și știu din propria experiență că ei stau pe podea”.

Ai șanse să trăiești mai mult dacă stai pe podea în loc de fotoliu. Secretul longevității, dezvăluit de experți

El a explicat de ce e statul pe podea atât de eficient. „Am petrecut două zile cu o femeie de 103 ani și am văzut-o ridicându-se și așezându-se de pe podea de 30 sau 40 de ori, deci sunt cam 30 sau 40 de genuflexiuni pe zi”, a spus Buettner.

Cercetătorii nu sunt atât de surprinși când aud de cazul acestei femei care a ajuns la vârsta de 102 ani. Ei au explicat că a te ridica în repetate rânduri din poziția șezând e un indicator bun al longevității.

Un studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie Preventivă sugerează că persoanele care nu pot să facă această mișcare au un risc de cinci sau sase ori mai mare de a muri decât cele care o pot realiza.

„E bine stiut ca fitness-ul aerobic este strans legat de supravietuire, dar studiul nostru arata, de asemenea, ca mentinerea unei flexibilitati ridicate a corpului, intarirea muschilor, raportul dintre forta corpului si greutatea acestuia si coordonarea nu sunt bune doar pentru realizarea activitatilor zilnice, ci au si o influenta favorabila asupra sperantei de viata”, a arătat Claudio Gil Araújo, șeful grupului de cercetare.

În momentul în care te ridici în mod repetat din poziția de așezat pe podea ți se întăresc mușchii esențiali și ți se îmbunătățește echilibrul. Aceste două lucruri își pot îmbunătăți forma fizică a mușchilor și scheletului, dar și mobilitatea. Mai mult, pot preveni prăbușirea la o vârstă înaintată, una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor domestice care duc la decesul persoanelor de peste 65 de ani.

„Un alt beneficiu imens este că atunci când poți să stai jos și să te ridici de pe podea cu relativa ușurință, este un semn minunat al sănătății structurii scheletice și a echilibrului muscular și alinierii”, a explicat Lauren Roxburgh, specialistă în alinierea corpului.

Sunt multe persoane sedentare în ziua de astăzi. Lauren Roxburgh spune că renunțarea la scaun și statul cu picioarele încrucișate pe podea ajută foarte mult la realinierea corpului, la centrarea oaselor șezutului și la îmbunătățirea stabilitătii de bază, flexibilitatii naturale și a mișcării în general.

Atunci când stați pe podea, însă, e foarte important să aveți grijă la poziția spatelui. Trebuie să evitați să stați cocoșați fiindcă așa preveniți durerile de spate. De asemenea, e recomandat să vă mențineți greutatea centrată peste șolduri ca să reduceți presiunea pe glezne și picioare.

Care cel mai bun mod de a sta pe podea

Puteți să stați pe o pernă, spre exemplu. Sau pe marginea unei pături împăturite ori pe o minge moale, a mai explicat Roxburgh. „Te ajută să-ți ridici șoldurile ușor pentru o aliniere mai bună”.

„Cheia pentru longevitate, pentru a rămâne flexibil, fluid și a menține un corp sănătos este să creezi schimburi continue ale posturii de-a lungul zilei. Așa că stând pe podea și făcând periodic genuflexiuni lungi este un mod minunat de a îmbunătăți circulatia sângelui, de a crea spațiu și de a construi o conștientizare mai adânca a corpului și te ajută să te simți în sigurantă”, explică specialista.

Citește și De ce nu e bine să puneți frunzele de ceai verde în apa clocotită. Avertismentul specialiștilor pentru cei care au acest obicei

Citește și Cum să îţi dezgheţi congelatorul în doar câteva minute. Metodele simple şi corecte pe care ar trebui să le ştie toate gospodinele

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă produsele pe care foarte mulți români la caută. Sunt la raft de luni, 12 august 2024, au un preț excelent și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
România nu mai tolerează. Ordin la Guvern azi, 8 august: Categoric, închisoare!
Playtech.ro
Veste bombă în cazul Sabrinei Voinea. Nota va fi modificată, nu știm nu știm dacă va fi bronz, dacă va fi argint
DailyBusiness
Anunț major! Guvernul oferă noi zile libere!
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Recentele restricții pe Valea Oltului, doar începutul. Șoferii vor de îndurat în continuare
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Fratele geamăn al principalului suspect în cazul triplei crime din Capitală, rupe tăcerea: „S-a și uitat pe vizor, dar n-a deschis”. În ce stare au fost găsite cele trei cadavre
Capital.ro
RAR dă interzis pentru toți șoferii. Duce la pierderea garanției. Consecințele pot fi catastrofale
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Bulgaria interzice promovarea orientării sexuale netradiționale în școli
MediaFlux
UN NOU VIRUS face RAVAGII! ALERTĂ MONDIALĂ OMS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!