Ai sau nu voie să parchezi pe locul altcuiva pe timpul zilei, potrivit noilor reglementări din 2025? Locurile de parcare administrate de Primărie sunt de două tipuri: publice și rezidențiale. Cele publice sunt fie gratuite, fie se plătește o taxă pe oră sau pe zi, în timp ce parcările rezindețiale pot fi închiriate pe un an de zile doar de cei care locuiesc în zonă.
Autoritățile locale sunt cele care stabilesc regulile privind parcarea autoturismelor pe locurile închiriate. De exemplu, în București, riști să primești amendă și să te trezești cu mașina ridicată dacă parchezi pe locul cuiva.
În Constanța, în schimb, în intervalul 08:00 – 16:00 parcările rezidențiale sunt publice. Asta înseamnă că oricine poate parca pe aceste locuri, dacă sunt libere. După ora 16:00, dacă persoana care a închiriat locul de parcare îl găsește ocupat, poate anunța Poliția Locală.
În asemenea situații te poți trezi cu amendă pentru parcare neregulamentară, roțile blocate sau chiar cu ridicarea autoturismului.
Cei care ocupă locul de parcare care aparține altuiva riscă o amendă cuprinsă între 405 și 607,5 lei.De asemenea, taxa de risicare a mașinii poate sări de 1.000 de lei, scrie promotor.ro.
Astfel că, înainte să parchezi pe locul altcuiva ar fi bine să te gândești de două ori înainte și să te pui la curent cu regulile de parcare din localitatea în care te afli.