Ai stat prea mult la soare şi acum te ustură pielea? Vezi cât de periculoase sunt aluniţele sau semnele

Dupa o zi petrecuta in soare, la plaja, mai ales daca ai stat prea mult si fara sa te protejezi, te vei confrunta cu o problema foarte sacaitoare si fizic, si estetic. Pielea va incepe sa te manance si sa se jupoaie. Dincolo de aspectul neplacut, pot aparea si dureri si usturimi.
Filip Stan
14 aug. 2015, 18:34
Ai stat prea mult la soare şi acum te ustură pielea? Vezi cât de periculoase sunt aluniţele sau semnele

Toată lumea visează la un bronz frumos şi uniform. Cu toate acestea, medicii ne sfătuiesc să avem mare grijă atunci când ne expunem la soare. Radiaţiile puternice ne pot face mult mai mult rău decât bine. Ne putem alege cu arsuri solare şi chiar cancer de piele.

Citeşte şi: Ai grijă de sănătatea ta când mergi la PLAJĂ. Ce trebuie să ştii despre ARSURILE SOLARE şi CANCERUL de PIELE

Medicul dermatolog Mihaela Leventer face câteva recomandări importante pentru cei care au ignorant sfaturile specialiştilor în această vară.

Nu neglijaţi arsurile solare. Pentru că noi, românii, avem o piele deschisă la culoare, suntem mai expuşi riscului de cancer de piele. Consecinţele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Cei mai expuşi arsurilor sunt copiii, de aceea părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75% dacă se produc până la vârsta de 7 ani.

Monitorizaţi cu atenţie zonele expuse frecvent la lumina solară. Apar tot timpul studii noi care demonstrează că soarele şi expunerile necontrolate la ultraviolete cresc riscul de cancer. Extrem de atenţi trebuie să fie şoferii care au obiceiul de a conduce cu braţul stâng în afara maşinii. Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise care au, de obicei, protecţie UV.

Nu vă mai bazaţi niciodată doar pe cremele cu factor de protecţie, dacă aveţi aluniţe. Potrivit click.ro, există pe piaţă multe creme cu SPF eficiente, precum cele dermocosmetice din farmacii.

Dacă aveţi aluniţe cu potenţial de transformare în melanom malign, expunerea la lumină poate grăbi procesul, chiar dacă folosiţi creme eficiente cu factor de protecţie.

Nu neglijaţi alte semne ale expunerii exagerate la soare. Nu doar aluniţele trebuie atent monitorizate. Radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice, pete roz, roşii, aspre şi descuamate. Acestea se pot transforma în timp în carcinoame spinocelulare, forme de cancer cutanat care au şanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp.

În cazul arsurilor mai uşoare, ne vin în ajutor plantele care conţin substanţe active antiseptice, flavonoizi şi taninuri, capabile să grăbească cicatrizarea ţesutului lezat.

În tratamentul extern sunt indicate spălături, comprese şi cataplasme locale cu soluţii extractive preparate din:

  • flori de muşeţel (infuzie, preparată din două de linguri flori la o cană de apă, cu care se fac spălături locale)
  • flori de coada şoricelului (infuzie, preparată din două linguri flori la o cană de apă, cu care se aplică comprese locale)
  • flori de gălbenele (infuzie, preparată din 15-30 g la un litru de apă, cu care se fac spălături locale sau se aplică repetate cataplasme)
  • flori de soc (infuzie, preparată din 30-40 g flori la un litru de apă, pentru spălături sau cataplasme locale)
  • muguri de plop (infuzie, preparată din 20 g muguri la o jumătate de litru de apă, pentru spălături locale)
  • sunătoare (infuzie preparată din 30 g plantă la un litru de apă, pentru spălături locale şi cataplasme)
  • rădăcini de brusture (decoct concentrat, preparat din 4-5 linguri rădăcini la un litru de apă, cu care se fac spălături locale sau se aplică sub formă de cataplasme pe zona de arsură, când tegumentele nu sunt lezate mai în profunzime)

Rezultate bune dau în tratamentul arsurilor solare uşoare aplicaţiile locale cu pulpă zdrobită de pepene galben, cataplasmele cu pulpă crudă, de asemenea zdrobită, de dovlecel, cataplasmele cu frunze zdrobite de pătlăgele vinete.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9