Ai trigliceridele mărite? Iată ce trebuie să faci

Rezultatele analizelor de sânge au arătat că ai nivelul trigliceridelor mărit? Descoperă care sunt factorii care favorizează creşterea acestora, dar şi ce măsuri trebuie să iei din timp!
Romania TV
22 iun. 2018, 09:17
Ai trigliceridele mărite? Iată ce trebuie să faci

Trigliceridele sunt molecule lipidice alcătuite din diferite tipuri de acizi și sunt prezente în celulele grase (adipocite) și în sânge. Majoritatea acestor grăsimi provin din alimentație, o mică parte fiind sintetizată la nivelul ficatului.

În urma digestiei, excesul de calorii din alimente se depozitează în adipocite ca trigliceride. Acestea formează un adevărat rezervor energetic necesar pentru susținerea activităților cotidiene. De asemenea, trigliceridele transportă vitaminele liposolubile (A, D, E și K) în sânge.

Alimentaţia haotică favorizează creşterea trigliceridelor

O alimentație dezechilibrată, bogată în grăsimi, și, mai ales, consumul excesiv de alcool și/sau de zahăr duc la creșterea nivelului de trigliceride.

De cele mai multe ori, hipertrigliceridemia este asociată cu obezitatea, cu diabetul zaharat tratat incorect, cu bolile de rinichi (mai ales cu insuficiența renală cronică), cu afecțiunile endocrine (hipotiroidia), precum și cu administrarea unor medicamente (betablocante, diuretice, corticosteroizi, interferon, contraceptivele orale care conțin estrogen).

De asemenea, creșteri temporare ale trigliceridelor pot fi întâlnite și în sarcină. În schimb, dozele mari de vitamina C și heparina pot duce la scăderea acestor grăsimi în sânge, același efect avându-l și slăbitul.

Obiectiv: sub 150 mg/dl

La multe persoane, creșterea nivelului trigliceridelor se asociază cu excesul de colesterol „rău”. De altfel, majoritatea medicilor recomandă dozarea lor concomitentă.

Concentrația normală a trigliceridelor trebuie să fie sub 150 mg/dl, valorile peste acest nivel fiind definite ca hipertrigliceridemie. În acest caz, medicul de familie recomandă un regim alimentar echilibrat, renunțarea la alcool și la tutun și 30 de minute de mișcare zilnică.

Dacă, după modificarea stilului de viață, trigliceridele nu scad sub 150 mg/dl, se recomandă tratamentul medicamentos (cu statine, fibrați, ulei de pește).

Terapia trebuie inițiată numai de medic, care va alege cel mai potrivit tip de medicamente, în funcție de eventualele probleme de sănătate ale pacientului. Este bine de știut că tratamentul medicamentos trebuie să fie administrat pe perioade lungi.

Pancreatita acută, una dintre complicaţii

Dacă valoarea trigliceridelor depășește 500-1000 mg/dl, este foarte posibil să apară o afecțiune gravă, pancreatita acută, care reprezintă inflamația pancreasului. Se manifestă printr-o durere puternică în partea superioară a abdomenului, sub stern, care poate iradia spre spate, precum și prin febră, ritm cardiac rapid, stări de vomă și de greață. Pancreatita acută este o urgență medicală, de aceea, prezentarea la medic nu trebuie amânată.

De asemenea, hipertrigliceridemia este factor de risc și pentru apariția bolilor cardiovasculare, mai ales când se asociază cu nivelul crescut al colesterolului „rău”, cu sedentarismul, cu hipertensiunea arterială și cu obezitatea. Este bine de știut că și în cazul în care colesterolul are limite normale, hipertrigliceridemia este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral și pentru infarct.

INFO: Creșterea peste 150 mg/dl a trigliceridelor este prezentă la aproape 30-40% din populația adultă din țara noastră.

Cum să „citeşti” analizele

La fel ca și colesterolul, nivelul trigliceridelor este determinat cu ajutorul analizelor de sânge. Trigliceridele se dozează pe stomacul gol, după un repaus alimentar de 12 ore. Iată cum descifrezi rezultatul!

NORMAL:

Crescut la limită: 150 – 199 mg/dl

Crescut: 200 – 499 mg/dl

Sever: ≥ 500 mg/dl

Află care este cea mai bună dietă în cazul trigliceridelor mărite AICI. 

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Regatul puțin cunoscut de la malurile Mării Negre. Nu multă lume îi știe povestea
Capital.ro
Noul ordin de la Guvern. Legea se schimbă în toată România: Nu va exista toleranță
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Veste proastă pentru TOȚI ROMÂNII! E anunţul momentului legat de impozite
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
O problemă pe capul multor români. Ce soluții au la îndemână
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cutremur în România, azi, 1 august. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Capital.ro
Devine obligatoriu în toată România. Guvernul a decis: Termenul limită, 31 decembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Marius Pieleanu se retrage de la SNSPA în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală
MediaFlux
MEDUZE OTRAVITOARE la MAREA NEAGRĂ! E alertă în CONSTANȚA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?