Si tacamurile vor fi un prilej de joaca si amuzament pentru el – va descoperi in curand cat de distractiv e sa le loveasca intre ele sau de masa, sa le faca sa zboare, sa arunce mancarea si sa o intinda… cam peste tot. Iti vine sa crezi sau nu, dar asta e modul in care puiul tau invata despre mancare si isi dezvolta abilitatea de a se hrani de unul singur. Ca sa te asiguri ca ajunge ceva si in gurita, nu numai pe haine si pe jos, tenteaza-l cu cereale rotunde, in forma de „o”, bucatele mici de morcov fiert, rondele de orez taiate marunt, cubulete de fructe moi – pe scurt, genul de „finger foods” pe care le poate baga direct in gurita, fara sa fie nevoit sa muste din ele.
Incurajeaza-l sa se joace cu pastele – i se vor parea foarte interesante si va apuca fiecare fir pe rand. Si, foarte important, nu te supara pe el cand va scapa (inevitabil) mancarea sau ustensilele pe jos.
Daca folosesti toate trucurile posibile si tot nu-l convingi sa manance doar ce vrea el, aplica si sfaturile de mai jos, recomandate de dr. Sears pe site-ul sau AskDrSears.com.
1. Calmeaza-l cand e agitat la masa
S-ar putea ca bebe sa se agite si sa dea mereu din manute la ora mesei. Nu, nu e o pedeapsa divina pentru cine stie ce pacate ai facut in trecut; e pur si simplu modul lui de a reactiona la toate lucrurile noi din jurul lui. Cand se intampla asta, foloseste-ti avantajul maturitatii pentru a-l linisti. Nu te sfii sa-l pacalesti ca sa stea cuminte la masa. Iata doua idei cu rezultate testate:
– foloseste la masa trei lingurite din plastic – doua sa i le dai lui in fiecare manuta (ca sa i le tii ocupate) si cu una sa il hranesti;
– lipeste pe masuta lui jucarii cu ventuze si, cat el e concentrat sa se joace cu ele, ai cale libera sa-i dai lingurita cu mancare. De multe ori, cand bebelusii deschid gurita ca sa bage inauntru o jucarie, asta ii face mai putin reticenti sa primeasca si lingurita cu mancare.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.