Ai un nodul la sân? Iată cum poţi să afli dacă este cancer

Descoperirea unui nodul la sân, orice dimensiune ar avea, le face pe femei să se gândească la un singur lucru: cancer. Este de înţeles, având în vedere că cel mai întâlnit tip de cancer la femei este cancerul mamar.
Filip Stan
15 mai 2017, 15:43
Ai un nodul la sân? Iată cum poţi să afli dacă este cancer

Este foarte important ca orice femeie să-şi examineze sânii regulat, însă nodulii nu înseamnă întotdeauna cancer. Din contră, doar 10% dintre noduli sunt maligni. Potrivit doctorului Simon March, chirurg la Colchester Hospital University, există nenumărate cauze ale nodulilor, altele decât cancerul, şi aceştia pot avea diferite forme şi mărimi. Din fericire, metodele prin care se poate verifica dacă un nodul este benign sau malign au avansat mult în ultimii ani.

„Acum 10 ani trebuia să apelăm la o procedură care presupunea introducerea unui ac în nodul şi extragerea unor celulele care erau apoi analizate la microscop. De multe ori, acestă procedură nu ne oferea un rezultat exact, aşa că nodulul trebuia extirpat. Acum putem colecta o mostră mai mare cu ajutorul unei tehnici denumite biopsie cu ac gros”, spune dr. Marsh.

Aceasta implică introducerea unui tip diferit de ac pentru a extrage o parte din ţesutul mamar de aproximativ 1 până la 5 mm. Astfel putem analiza mai mult ţesut, fapt care face diagnosticarea mai simplă.

El a mai adăugat că un nodul canceros este tare şi de obicei nedureros. Însă, orice nodul trebuie luat în serios şi necesită o vizită la medic, dacă nu dispare în 2-4 săptămâni.

Posibilele cauze ale nodulilor:

Nodul oval care se mişcă sub piele la atingere

Cauză posibilă: fibroadenom

Acesta poate afecta femei de orice vârstă, însă apare mai des la cele cu vârste între 20 şi 30 de ani. Nodulul are de obicei între 1 şi 2 cm şi poate apărea în orice parte a sânului, însă mai frecvent apare în partea superioară a sânului, spre axilă. La unele paciente, nodulul poate creşte foarte mult, în cazul femeilor de 20 de ani poate ajunge până la 12 cm sau mai mult.

Tratament: fibroadenomul nu creşte riscul de cancer, aşa că nu e nevoie să fie extirpat.

Nodul dur care apare în urma unei lovituri

Cauză posibilă: grăsime necrozată

„Nodulul arată şi se simte tare şi ferm, ca în cazul cancerului”, spunedr. Marsh . „Cu toate acestea, în cazul în care nodulul apare în urma unei lovituri, de obicei e vorba despre grăsime necrozată”. Nodulul are de obicei 2-3 cm şi poate deveni dureros.

Tratament : cum nodulul arată ca în cazul cancerului la mamografie, este necesară o biopsie. Odată ce diagnosticul este confirmat, nodulul este lăsat să se vindece de la sine.

Nodul ca o umflătură moale care apare brusc

Cauză posibilă: Un chist mamar

Chistul mamar este un sac plin cu lichid aflat la nivelul sânului.O femeie poate avea unul sau mai multe chisturi. Sunt deseori descrise ca umflături rotunde sau ovale cu margini distincte. La palpare un chist mamar deseori se simte de consistenţa unei boabe de strugure moale sau a unui balon plin cu apă, dar uneori poate avea şi consistenţă fermă.

Chisturile mamare sunt frecvente la femeile de 30-40 de ani. Acestea dispar de obicei după menopauză, cu excepţia cazurilor în care se ia tratament hormonal după menopauză.

Tratament: Chisturile mamare nu necesită tratament decât în cazurile în care sunt foarte mari, dureroşi sau deranjeaza în alt fel. în aceste cazuri, extragerea lichidului din chist poate ameliora simptomele.

Nodul mic, care se mişcă sub piele

Cauză posibilă: lipomul

Lipomul este o proliferare a celulelor ţesutului adipos într-o capsula fibroasă şi subţire, ce se găseşte, de obicei, chiar sub piele. Lipoamele se află, de cele mai multe ori, la nivelul trunchiului, gâtului, şoldurilor, părţii superioare a braţelor sau axilă, dar pot apărea oriunde la nivelul corpului. Pot apărea în acelaşi timp unul sau mai multe lipoame. Lipomul este cea mai comună formaţiune benignă a ţesutului celular.

Cauza aparitţiei lipomului nu este pe deplin înţeleasă, dar tendinţa de apariţie a acestuia se moşteneşte. O mică leziune poate duce la dezvoltarea acestei formaţiuni. Obezitatea nu duce la aparitia lipoamelor.
Tratament : lipoamele mici de 1 – 2 cm sunt inofensive şi nu necesită tratament. Cele mai mari pot fi eliminate , deoarece în cazul în care acestea devin mai mari (pot creste până la aproximativ 18 cm ), ele pot apăsa pe alte structuri din jur și provocă disconfort sau durere .

Nodul roşu la femeile care alăptează

Cauză posibilă: Un abces mamar

Un abces mamar apare atunci când bacteriile din gura copilului alăptat pătrund în ţesutul mamar , cauzând o infecţie Acest lucru duce la un abces – un săculeţ mic plin de infecţie , care poate ajunge la o dimensiune de 5 – 10cm . Abcesul poate apărea şi la femeile tinere care nu au avut copii , deși acest lucru este foarte rar și motivele din spatele acestui fenomen sunt necunoscute .

Tratament: infecţia poate fi extrasă cu seringa după ce zona a fost amorţită cu anestezic local. Abcesele tind să se repete după o săptămână , astfel încât procesul poate fi necesar să se repete de câteva ori. .

Nodul rotund şi ferm care se deplasează pe sub piele

Cauză posibilă: Tumoră Phyllodes

Este asemănătoare cu fibroadenomul , dar apare de obicei la femei în varstă de 30- 40 de ani și tind să crească mai mari: 2 – 5cm în medie. Majoritatea acestor tumori sunt inofensive, dar în aproximativ 10% din cazuri pot fi canceroase, spune medicul.

Tratament: sunt îndepărtate chirurgical şi testate pentru a afla dacă sunt cancerigene.

Tumorile maligne care cauzează noduli la sân

Simptomele cancerului de sân includ noduli nedureroși, scurgeri mamelonare și inflamații ale pielii sânului. Uneori cancerul de sân apare fără nici un simptom.

Nodulii mamari cauzați de cancer sunt duri, cu contur neregulat, de multe ori fixați, imobili și de obicei nedureroși. Cancerul de sân, de obicei, nu provoacă dureri la nivelul sânilor. Deși femeile de multe ori își fac griji cu privire la durerile mamare, cele mai multe dureri de sâni nu reprezintă cancer. Doar aproximativ 6% dintre femeile cu cancer de sân au dureri de sân ca semn primar al cancerului.

De asemenea, scurgerile mamelonare sunt cauzate cel mai frecvent (90% din cazuri) de tumori benigne (ne-canceroase) – de obicei papiloame intraductale.

Citeşte mai mult pe doctorulzilei.ro

Citeşte şi Cele mai mari mituri despre cancer

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
A murit Marius Buțu! Celebrul cântăreț urma să urce pe scenă, la noapte: "Cântecul șoptit s-a stins! Prea devreme și prea abrupt"
substantial.ro
Sara Duterte amenință cu asasinarea președintelui Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr.
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni