Dacă vrei să ai o ferestră orientată înspre curtea vecinului trebuie să ştii exact ce prevedea legea. Astfel, conform Articolului 614 din Codul Civil, nu este permis sa faci o fereastră sau o deschidere în zidul comun decât daca ai primit acord de la vecin.
În ceea ce priveşte distanţa minimă pentru fereastra de vedere, legiuitorul stipulează păstrarea unei distanţe minime între curtea vecinului şi fereastra de vedere ori balconul construit, scrie avocatnet.ro. Astfel, dacă intenționezi să adaugi o fereastră spre curtea vecinului, este necesar să menții o distanță minimă de doi metri între marginea deschiderii și limita de proprietate a vecinului, pentru a proteja intimitatea și proprietatea acestuia Distanţa se va calcula de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau de pe linia exterioară a balconului pâna la linia de hotar.
Excepțiile sunt reglementate de articolul 615 din Codul Civil, care specifică modul de măsurare atunci când structurile nu sunt paralele cu linia de hotar distanţa se va măsura tot perpendicular de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi pâna la acea linie a vecinului.
Citeşte şi: Ce nu ai voie să faci la bloc fără acordul vecinilor. Scrie negru pe alb în lege că ai nevoie de autorizație
Pe de altă parte, atunci când vrei să faci un gard, trebuie să ştii că este obligatoriu ca distanţa să fie de doi metri între casa ta şi gardul vecinului. De asemenea, înălâimea gardului nu ar trebui să depăşeasca doi metri. De asemenea, dacă vrei sa plantezi pomi fructiferi ori arbori în curtea sau gradina ta, distanţa trebuie să fie de doi metri fără de linia de hotar, conform articolului 612 din Legea nr. 287/2009. Fac excepţie doar arborii care au o înălţime mai mică de doi metri, gardurile vii sau plantaţiile.