Multe persoane sunt puse în această situație, însă foarte puțin știu ce trebuie făcut din punct de vedere legal. Sunt foarte frecvente momentele în care fructele din pomul vecinului cad la noi în curte și cu toate că ar putea fi surprinzător există o legislație care clarifică aceasta situație. Legea respectivă explică exact care sunt drepturile oamenilor și cine este cel care comite o ilegalitate. Cei care trăiesc la curte ar trebui să știe cum se procedează corect.
Citește și: Cum se stropesc corect pomii fructiferi pentru a avea o recoltă bogată
În zonele rurale se întâmplă frecvent ca pomii fructiferi să fie amplasați chiar lângă gardul vecinului, iar o parte din rod se întâmplă să ajungă în curtea celuilalt, iar în acest mod vecinii se aleg cu o bună parte din fructe. Unele persoane decid să înapoieze fructele vecinului, plecând de la ideea că ar putea fi considerat furt să le păstreze, însă realitatea este diferită. Legislația spune că dacă fructele cad în mod natural, fără să le rupi de pe ramură, în curtea ta, acestea îți aparțin.
Mai mult, în realitate, cel care a comis o ilegalitate este chiar vecinul, deoarece legislația în vigoare prevede că ar trebui ca pomii sau copacii să fie sădiți la cel puțin 2 metri de gard. Singurele excepții sunt arborii mai mici de 2 metri sau gardurile vii. Cu toate acestea, extrem de mulți români încalcă această regulă.
„În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii”, informează articolul 63 din Codul Civil, conform Antena 3 CNN.
Acest truc este folosit numai de pomicultorii cu experiență. Când trebuie să faci acest lucru și care sunt beneficiile sale. Grădinarii și gospodarii pricepuți folosesc cuie ruginite pentru pomii fructiferi, fiind o metodă benefică pentru arborii care fac fructe, în special pentru cei care nu mai fac roade. Lipsa de fier este cea care face ca arborii să nu mai facă fructe.
Cuiele au rolul de a rezolva legate de acest lucru atunci când vine vorba de păr, prun, măr sau nuc, potrivit cumsa.ro. Acestea aduc un aport de fier pomului, dar nu din primele zile, ci abia în anul următor. Dacă pomul este unul de dimensiuni mai mari, pomicultorii folosesc, de obicei, două cuie.
Acestea trebuie să fie la o distanță de câțiva centimetri unul de altul. Cuiul trebuie să fie bătut doar jumătate, dar nu înainte de a fi sterilizat. Altfel, ar putea produce daune mari. Oamenii trebuie să fie atenți să nu apară în trunchiul pomilor răni, deoarece acest loc poate deveni o poartă pentru anumite boli care vor afecta arborele.
Citește și: Motivul pentru care trebuie să văruiești pomii toamna. Beneficiile pe care le aduce acest proces