România a ajuns să importe aproape tot zahărul de care are nevoie. Nu mai puțin de 90% din necesarul de zahăr provine din import. Situația alarmantă în care s-a ajuns, din acest punct de vedere, a fost confirmată de Ministerul Agriculturii, ca răspuns la o interpelare transmisă de George Badiu, deputat AUR, de Vrancea.
Badiu a dorit să afle de ce România este dependentă de importuri, deși în opinia lui, nu lipsește nimic pentru ca țara noastră să fie un producător de anvergură.
Reprezentanții ministerului Agriculturii au explicat că, în acest moment, pe teritoriul țării se mai află o singură fabrică de procesare a zahărului, acesta fiind o cauză directă, care a dus la creșterea importului pe acest segment.
Citește și Comisia Europeană a aprobat preluarea Enel România de către Grupul PPC din Grecia
„În acest an urmează să fie dată, parțial, în funcțiune și fabrica de zahăr din Luduș. În ultimii 32 de ani nu a fost construită nicio fabrică de prelucrare a zahărului din trestie de zahăr, costurile de investiție fiind mari, iar durata de operaționalizare fiind între 8 și 10 ani, toate acestea determinând ca o astfel de investiție să fie considerată nerentabilă”, se arată în răspunsul transmis de minister, conform B1.
Astfel, după deschiderea unității de la Luduș, vor exista două fabrici de procesare a zahărului, în condițiile în care, înainte de 1989, în România erau nu mai puțin de 33 de astfel de fabrici.
De asemenea, este important, din punctul de vedere al specialiștilor, faptul că producția de zahăr din sfeclă de zahăr din România are un cost mai ridicat decât producția de zahăr din trestie de zahăr, iar prețul nu este competitiv.
Citește și Explozie a preţului gazelor naturale pe piaţa europeană după rebeliunea din Rusia
Zahărul este doar unul dintre cele trei produse pe care România le importă în proporție de cel puțin 90%. Celelalte două sunt orezul și peștele. Aici, situația este și mai delicată, în acest moment România importând 140 la sută din necesarul de orez și 93 la sută din necesarul de pește.