Românii plecați la muncă în Diaspora fac mai mulți bani decât în țară, însă pot avea și parte de discriminare. Este și cazul Laviniei, o româncă din Galați, care lucra la un hotel din Viena. Aceasta susține că și-a pierdut locul de muncă pentru că a fost „prinsă” vorbind românește în pauza de cafea.
O româncă stabilită de șase ani în Austria susține că a fost concediată după ce a vorbit în limba română în timpul unei pauze, în timp ce lucra la un hotel din centrul Vienei. Femeia, plecată în Diaspora de șase ani, a depus o plângere la Arbeiterkammer – Camera Muncii din Austria, invocând discriminare pe criterii etnice.
Citește și : Compania care se închide la 50 de ani de la înființare. 500 de angajați rămân fără locuri de muncă
Lavinia Gheorghe lucra din 2021 ca menajeră la Am Donauffer Hotel, o unitate de patru stele aflată în cartierul Leopoldstadt din capitala Austriei. Propria măsură arată cum conflictul a izbucnit după ce, într-o pauză de cafea, aceasta a vorbit în limba română cu fiica sa, rămasă în țară.
„Managera de etaj m-a auzit și a venit direct la mine. Mi-a spus pe un ton dur: ‘Aici se vorbește doar germană. Dacă nu vrei, găsește-ți alt loc de muncă’. I-am explicat că era pauza mea, nu eram în interacțiune cu oaspeții. Două zile mai târziu, am fost chemată la resurse umane și anunțată că încetează colaborarea cu mine”, a spus Lavinia într-un clip pe TikTok.
Cazul a fost preluat și de o organizație non-profit din Viena care sprijină românii aflați în dificultate juridică în spațiul germanofon. Președintele organizației, Andreea Cotoranu, spune că nu este un caz izolat:
„Avem cel puțin 12 plângeri înregistrate în ultimii doi ani, în care angajați români susțin că au fost sancționați sau hărțuiți pe criterii etnice. Unele companii impun reguli stricte privind comunicarea la locul de muncă, însă în pauze aceste reguli nu ar trebui să se aplice”, explică aceasta.
În cazul Laviniei Gheorghe, ancheta ar putea dura luni sau chiar ani. Femeia spune că nu dorește compensații financiare, ci doar „o scuză publică și recunoașterea faptului că nu a greșit cu nimic”.