La rândul său, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a anunţat că în urma aprobării planului de recapitalizare de către Comisia Europeană, statul francez va putea să îşi majoreze participaţia la Air France până la 30% de la 14,9% în prezent.
Executivul comunitar a precizat însă că, în decurs de 12 luni, Franţa va trebui să prezinte o strategie de exit din compania Air France, exceptând situaţia în care în acest interval statul francez îşi va reduce participaţia pe care o deţine la compania aeriană până la mai puţin de 25%. De asemenea, Comisia Europeană, citată de The Independent, a precizat că Air France nu va avea voie să plătească dividende, să deruleze răscumpărări de acţiuni sau să plătească bonusuri membrilor echipei manageriale până la rambursarea recapitalizării.
Citeşte şi Comisia Europeană prelungeşte relaxarea ajutoarelor de stat până la sfârşitul anului
„Franţa va contribui cu până la patru miliarde de euro pentru a întări capitalul Air France şi a ajuta compania aeriană să depăşească dificultăţile financiare provocate de pandemia de coronavirus. În acelaşi timp, sprijinul public vine cu unele condiţii, în primul rând acea ca statul francez să fie suficient remunerat şi cu noi măsuri destinate creşterii competiţiei„, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Compania are peste 45.000 de angajaţi. Air France, KLM Royal Dutch Airlines şi Transavia formează grupul Air France-KLM. În 2019, grupul a raportat un profit operaţional de aproximativ 750 milioane de euro. Cu toate acestea, ca urmare a restricţiilor de călătorie introduse de Franţa şi multe alte ţări pentru a limita răspândirea coronavirusului, compania franceză şi grupul holding au suferit o reducere semnificativă a activităţilor, ceea ce a provocat pierderi operaţionale.