Airsoft-ul este tot un fel de paintball, numai că aici senzaţia de confruntare adevărată este mult mai mare, fiind amplificată de armele şi echipamentele folosite.
În ce constă airsoft
Două echipe se împuşcă cu bile până la ultimul soldat. Echipa cu cei mai numeroşi soldaţi în viaţă, nenimeriţi de bilele de plastic, este câştigătoare. Nu poţi face diferenţa dintre un luptător aflat într-un teatru de operaţiuni militare şi un jucător aflat la o partidă de airsoft într-o pădure.
„Airsoftul este un sport de onoare. Comparativ cu paintball-ul, airsoftul se joacă cu arme replică la scară 1 la 1, nu se poate face diferenţa dintre o armă adevărată şi una de jucărie. În cazul în care un jucător a fost lovit, acesta trebuie să recunoască. Armele pentru airsoft sunt copii fidele ale diferitelor mărci de arme, atât ca greutate, cât şi ca aspect„, a declarat pentru RTV.NET, Daniel Horaţiu, reprezentant al echipei de airsoft Lupii din Carpaţi.
Armele folosite de jucătorii de airsoft pot fi electrice sau pe gaz, iar proiectilele sunt mai puţin dureroase ca în cazul bilelor cu vopsea folosite la paintball.
„Arma pentru airsoft funcţionează cu bile de plastic cu un calibru de 3-4 milimetri. În plus, este mai puţin dureroasă decât bilele pentru painball. Poate face o vânătaie dacă bilele sunt trase de la doi-trei metri, pe pielea goală„, a spus Ştefan Ciacâru, reprezentant Arsenal Park.
Joc de doi sau de 4000
Airsoft-ul poate fi jucat atât în săli special amenajate, dar şi în aer liber. Dacă participanţii se strâng în număr mai mare de 100 de jucători este nevoie de anunţarea autorităţilor.
„Dacă se strâng două echipe de câte 50 de jucători trebuie să anunţăm poliţia, primăria unde se desfăşoară partida. Zona este izolată pentru a nu ne întâlni cu persoane care nu au treabă cu jocul şi care se pot speria uşor de noi”, a mai spus Daniel Horaţiu.
În cazul jocurilor cu mai puţini jucători este necesară anunţarea proprietarului terenului. „Anunţăm ocolul silvic, pădurarul”, a declarat Daniel Horaţiu. Potrivit acestuia, airsoft-ul poate fi practicat şi în doi, dar şi în echipe de 2000 cu 2000, cum se întâmplă odată pe an în Suedia.
Cât costă airsoft-ul
Practicarea airsoft-ului necesită ceva efort financiar din partea practicanţilor. În cadrul Arsenal Park pentru o partidă de airsoft se plăteşte 70 de lei de persoană, în limita a 250 de bile sau a 60 de minute. Un pistol de airsoft costă între 90 şi 800 de lei. Puştile cele mai des întâlnite pe câmpurile de airsoft au un preţ de 600-900 de lei. „Există şi puşti care ajung la 1800 de euro”, spune Daniel Horaţiu.
Echipamentul este unul opţional, în afară de ochelarii de protecţie, care sunt obligatorii. Un costum compus din jachetă şi pantalon de camuflaj, varianta mai ieftină, costă în jur de 100 de lei. Cei care vor un echipament special pot plăti şi 700 de lei pentru el.
Din airsoft se câştigă doar experienţă
„Airsoft-ul este un sport de onoare, tocmai de asta nu se joacă pe bani. Dacă premiile ar consta în bani, probabil că ar mai dispărea din onoare„, consideră Daniel Horaţiu.
Ultimul campionat a avut loc anul trecut, în comuna Brăduleţ. „Dacă noi suntem organizatori, noi invităm alte echipe, noi găsim terenul de joacă. Nu ne ocupăm de cazare sau drumul celorlalte echipe”, a mai spus reprezentantul Lupilor din Carpaţi. Printre fanii, respectiv practicanţii de airsoft, se regăsesc persoane tinere, peste 18 ani, din toate categoriile sociale.
De unde poţi cumpăra accesoriile
Bilele de plastic costă 45 de lei, pentru aceşti bani jucătorul primind 3.300 de bile. Cei care vor să imite perfect filmele de acţiune îşi pot cumăpăra şi amortizoare. Pe site-urile de specialitate, preţul acestora variază între 50 şi 400 de lei.
La vânzare puteţi găsi şi baionete, aparate pentru măsurarea vitezei bilelor, lunete, cam tot ce înseamnă accesorii pentru o armă adevărată. Pentru a procura accesorii pentru airsoft, respectiv pentru a putea cumpăra o armă pentru acest sport, nu trebuie decât să vă prezentaţi cu buletinul la magazin.