AJUNUL ANULUI NOU. În noaptea dintre ani și pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiția spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.
Oamenii obișnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate ușile și ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat și să facă loc celui nou.
Cine este politicos și manierat de Anul Nou va fi tot timpul așa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuțiile în contradictoriu și limbajul licențios sau brutal.
Despre copiii născuți pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viața.
De Anul Nou, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preț în prima zi din an și nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul și nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiția și, dacă sunt nevoiți să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.
De asemenea, se spune că, pentru un an îmbelșugat este bine ca la miezul nopții pe masă să fie pahare și farfurii pline, iar fiecare mebru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile și buzunarele goale sunt semnele unui an sărac.
Dacă nu doriți să fiți datori tot anul ce vine, încercați să vă plătiți datoriile până la miezul nopții.
Conform tradiției populare, fetele nemăritate pun în Ajunul Anului Nou un fir de busuioc într-un vas cu apă, o ramură de măr și un ban. Dimineața, fetele își vor visa alesul cu care urmează să se căsătorească.
Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care românii le au in noaptea de Anul Nou, dar și în prima zi a noului an, colindele joacă un rol extrem de important. Printre acestea trebuie neapărat să amintim Sorcova și Plugușorul.
Totusi, în noaptea dintre ani este important să ne punem mereu o dorință și să întâmpinăm anul ce vine cu speranțe mari.
NU da bani în ultima zi şi în prima zi a anului. Rişti să pierzi sporul la bani.
Aranjează masă cu vâsc pentru a avea noroc.
Nu stinge lumina, lasă o lumânare aprinsă sau o lampa până ziua.
Prima persoană care trebuie să-ţi între în casă trebuie să fie un bărbat brunet (blonzii şi roscatii aduc ghinion, la fel şi femeile).
Cine va dormi în prima zi a anului, va fi leneş tot anul.
Nu agaţă noul calendar înainte de a se termină anul! Se zice că aduce ghinion.
Masă de Revelion trebuie aranjată cu struguri şi smochine, semn de belşug.
Nu lasă anul nou să te prindă fără bani în buzunar sau cu datorii neachitate.
Deschide uşile la miezul nopţii pentru a lasă vechiul an să iasă şi pentru a intră cel nou.
Nu se matură, nu se spală, nu se adună grâul sau orezul pentru că aduc sărăcirea casei.
Poartă ceva roşu în noaptea de Anul nou, iar la 1 ianuarie trebuie să ai haine noi.
Nu aruncă gunoiul în prima zi a anului.
Anul Nou se aşteaptă în muzică, veselie şi agitaţie, nu linişte!
Nu găti carne de pasăre, pentru că ele scormonesc în pământ şi-l împrăştie. Se zice că aşa se vor risipi şi norocul şi bunăstarea casei.
Mănâncă în Ajunul Anului Nou un măr, că să fii sănătos tot anul.
Nu e bine să plângi în ziua de dinaintea Anului Nou.
Pe masă de Revelion trebuie să ai peste, că să ai prosperitate!
Nu uită să-ţi pui o dorinţa de anul nou, fix în secundă de la miezul nopţii.
Tot ce trebuie sa faci este sa aplici presiune asupra fiecarui deget in parte timp de un minut, scrie secretele.com
Fiecare deget de la mana corespunde unei anumite stari de spirit.
Degetul mare: Greata
Degetul aratator: Frica
Degetul mijlociu: Furie
Degetul inelar: Tristete
Degetul mic: Efort
Ajunul Anului Nou. Fetele de măritat află cum le va fi ursitul ascultând lătratul câinilor, potrivit unor tradiţii care se păstrează în satele transilvănene, iar jocurile le pot ajuta să afle dacă cel ce le va fi soţ va fi bogat. Pe de altă parte, ciobanii află cum va fi iarna aşezându-şi cojoacele în mijlocul oilor.
Ajunul Anului Nou. Fostul muzeograf al CNM Astra Carmina Maior a dezvăuit, corespondentului MEDIAFAX, cum pot afla fetele de unde le va veni cel cu care le va fi sortit să se căsătorească, dacă ascultă ce le spune câinele.
Ajunul Anului Nou. „În ajun de Anul Nou se ascultă zgomotele de afară şi în funcţie de aceasta se presupune că din locul de unde latră câinii, de acolo va veni ursitul fetelor. Se fac jocuri în Ajun de An Nou: se pun diverse obiecte sub nişte vase şi fiecare îşi alege vasul şi ce este dedesub sugerează dacă va fi un ursit brunet, dacă va fi bogat sau sărac”, a povestit Carmina Maior.
Potrivit fostului muzeograf, colinda pornită din Ajunul Crăciunului nu se termină decât după Bobotează şi numeroase obiceiuri, tradiţii, dar mai ales superstiţii legate de Sfântul Ioan sau de Sfântul Vasile se păstrează în zona Transilvaniei în general şi a Mărginimii Sibiului, în special.
De exemplu, pentru că zona Mărginimii Sibiului este recunoscută pentru creşterea oilor, se spune că de Anul Nou ciobanii îşi aşează cojoacele în mijlocul oilor şi se uită care oaie se culcă pe cojoc.
„În acest fel îşi dau seama cum va fi iarna. Va fi cu zăpadă multă dacă oaia are lâna albă sau cu zăpadă puţină dacă oaia are pete negre. Mai există superstiţia cu părul porcului: se pot lua perii de la porc să se pună pe vatră. Doi peri – unul pentru tine şi unul pentru viitorul ursit. Important este ca pe acesta să îl cunoşti. Dacă perii se despart, acel om nu ţi-e ursit, iar dacă se unesc, cu acela te vei căsători”, povesteşte Carmina Maior.
Superstiţiile de Anul Nou păstrate în Mărginimea Sibiului îl au în centru pe Sfântul Vasile, considerat unul dintre cei mai puternici sfinţi pentru că de el se leagă slujbe de dezlegări de farmece.
Totodată superstiţiile de Anul Nou sunt şi ele dintre cele puternice şi pot face, uneori, ca din cauza lor, să se destrame un cuplu.
Ajunul Anului Nou, noaptea de Anul Nou, dar și ziua de 1 ianuarie 2019 sunt marcate de tradiții și superstiții.
Nu trebuie să măturați în Ajun și de Anul Nou, pentru că alungați bogăția și atrageți ghinionul. De asemenea, nu scoateți absolut nimic din casă, nici măcar gunoiul, pentru că se aruncă și prosperitatea. Totodată, nu e indicat să dați lucruri în Ajun de Noul an pentru că veți avea casa goală și în anul care vine, iar pe ușă nu va mai intra norocul. Tot pentru noroc, masa trebuie să fie îmbelșugată, iar oaspeții îmbrăcați festiv.
Cine spală rufe, va avea parte de rău tot anul, iar cine va folosi foarfecele, se spune că își va tăia bunăstarea și iubirea. Totodată, se spune că persoana care va cheltui bani în Ajun de Anul Nou sau în prima zi din 2019 va duce lipsa acestora tot anul.
Dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce dacă femeile intră primele, acesta va fi plin de ghinion.