Ajunul Bobotezei 2025. În această zi, preoţii le recomandă credincioşilor să postească pentru a cinsti cum se cuvine sărbătoarea Botezului Domnului. În plus, se crede că cine va posti în ajun de Bobotează va avea noroc tot anul.
În Ajunul Bobotezei, preoţii trec pe la casele credincioşilor cu „Iordanul” sfințind atât gospodăriile, cât și pe cei ce locuiesc în ele.
Din bătrâni, se crede că, în noaptea de Bobotează, cerurile se deschid, iar celui care vede acest lucru Dumnezeu îi îndeplinește dorințele.
Ajunul Bobotezei este, de asemenea, un moment în care fetele de măritat îşi pot afla ursitul. Există mai multe practici pentru ca cel ales să li se arate în vis.
Fetele vor trebui sa fure sau să ceară de la preot un fir de busuioc sfințit pentru a-l pune noaptea sub pernă. Se spune că peste noapte vor visa chipul celui sortit.
Tot pentru a-l vedea în vis pe cel sortit, fetele mari trebuie să-și pună pe degetul inelar un fir de mătase roșie și un firicel de busuioc, potrivit traditii-superstitii.ro
În trecut, fetele nemăritate agăţau busuioc la streașina casei, iar dacă, a doua zi, îl găseau plin de chiciură, era semn că se vor mărita cu un băiat bogat.
Specifică Ajunului Bobotezei este şi superstiţia potrivit căreia dacă o fată nemăritată alunecă pe gheaţă şi cade, atunci, în viitorul apropiat, va avea loc o căsătorie.
O altă superstiție ne mai spune că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos în anul ce urmează.
Referitor la condiţiile meteorologice de peste an, în Ajunul Bobotezei se urmăresc câteva aspecte pentru a afla cum va fi vremea în viitor: